Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Велизар Шаламанов: Предстои ни сериозна работа българското общество да разбере смисъла на членството ни в НАТО
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 20.10.2023Коментари (0)740
©
Една от очевидните причини за попълването на личния състав на Българската армия е демографската криза в България. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. "Втората причина е, че от 2007 г. ние имаме напълно професионална армия, напълно доброволна, т.е. нямаме наборни войници, което улесняваше по-рано попълването на необходимата численост. И на трето място, където виждам най-големите резерви, и където всъщност трябва да се търсят инициативи за решаване, е стимулирането на гражданите да се присъединят към армията, да се развиват в армията, да имат първа кариера в армията с възможност за втора и трета кариера в цивилния живот", добави доц. Шаламанов.

Според него, причина за инициатива за замяната на остарялата техника е липсата на амбиция да се освободим от тази остаряла техника, особено сега в контекста на войната в Украйна. Това вече го направиха другите страни. Това въпрос стои още от 2014 г.

"Той беше залегнал в Национална програма “България в НАТО и европейска програма 2020". И освен това ускорено освобождаване, защото без да се освободим никога няма да сме достатъчно амбициозни да допълним с нова техника. Новата техника изисква да има инвестиционна програма и инвестиционен фонд. Все още липсва инвестиционна програма и инвестиционен фонд, който да гарантира финансово осигуряване на тази инвестиционна програма", каза още Велизар Шаламанов.

А що се отнася до многонационалните формирования, по думите му, България е може би единствената страна, която не участва с бойни поделения в сили на НАТО в други страни.

"И всички си спомняме смешния механизъм, по който България прие многонационална батальонна бойна група с рамкова нация Италия. Имаше какви ли не наистина смешни изказвания в парламента. Но това означава, че ни предстои много сериозна работа българското общество да разбере смисъла на членството в НАТО, смисъла на чл. 5, смисъла на колективната отбрана, ползите от участие в многонационални сили, от разполагане на многонационални сили, така, че да няма такава съпротива в част от политическите партии и наистина и в част от обществото. Да е ясно, че това всъщност е в български интерес и това е уплътняване на членството ни в НАТО и в съответствие с нашата Конституция", добави бившият военен министър.

Според него, това, което наистина е необходимо, е да се каже, че Националната отбранителна стратегия предвижда в България да има до две бригади многонационални сили, изграждане на многонационален дивизионен щаб, изграждане на съвместно командване на силите за специални операции в Югоизточна Европа, поддържане на възможност за многонационална авиационна база и разполагане на изтребители на съюзниците. Създаване на координационен център за морска сигурност в България, както и редица други конкретни инициативи, които трябва да се реализират в този 10-годишен период и то не всички в последната година, а някои в първите три години, други в следващите три години, останалите в последните четири години. И тогава ще можем да оценим доколко се изпълнява стратегията, доколко ресурсите се използват по оптимален начин и какви резултати носи това, видими резултати, ежегодно, в годишния доклад за състоянието на отбраната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: