Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. д-р Христо Орманджиев: Ще се стигне до някаква номинация за поста главен прокурор в оставащите 3 дати на Пленума на ВСС
©
Разнопосочните мнения по повод възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор се основат на сблъсъка на две юридически постановки: от една страна решението на Конституционния съд, от друга страна нормите на Конституцията. Налице е една колизия на сблъскващи се норми, които имат противоположно съдържание и е добре да бъде изяснен този въпрос, преди да се случи някакъв избор. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ доц. д-р Христо Орманджиев, преподавател по Конституционно право във ВТУ.

"Едната постановка касае решението на Конституционния съд относно продължаване на изтеклите мандати на инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет – приема се, че те продължават да бъдат в мандат до момента, до който бъдат избрани нови. Така че континуитетът на мандата по отношение на тези органи е на лице. Другият юридически коментар касае именно преходните и заключителни разпоредби на Конституцията, които сочат, че настоящият състав на ВСС не може да извършва избор на главен прокурор, респективно на тримата големи в съдебната власт. Така че за това има разнопосочни мнения, защото има и различни постановки в този случай,“ разясни експертът.

Според него е необходимо да се сезира Конституционния съд в случая, за да се произнесе и разтълкува какво съдържание се влага в тази разпоредба в Конституцията, но по този начин процедурата за избор на главен прокурор трябва да бъде спряна до произнасяне на решението. "Проблемът има и морална страна, само че въпросът е дали моралът и правото трябва да се сблъскат и до къде ще доведе този сблъсък,“ посочи преподавателят по Конституционно право.

По думите му снижаването на изискването за мнозинство от 17 на 13 гласа при избора на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор е неправилно и този избор би следвало да се случи с много голямо мнозинство.

Христо Орманджиев също е на мнение, че могат да се очакват всякакви развития, но все пак според него ще се стигне до някаква номинация за поста главен прокурор в оставащите 3 дати на Пленума на ВСС. "Има и едно улесняване в самия процес по номинациите, тъй като министърът на правосъдието каза, че няма да посочва кандидат за главен прокурор. От тук нататък вече много зависи в самия ВСС какво ще бъде обединяването около определена кандидатура.“



Още по темата: общо новини по темата: 51
19.09.2024 »
19.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
11.09.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: