Доц. д-р Румяна Христиди: Хората в активна възраст в Израел са трето поколение сървайвъри

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
13:20 / 17.10.2023
998
Израелската държава е създадена с война и брани своето оцеляване от 1948 година насам, непрекъснато заобиколена от врагове, в състояние на бойна готовност. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. д-р Румяна Христиди, директор на специалност "Хебраистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

"В Израел всичко е ориентирано около израелските сили за отбрана. Всяко момче и момиче в Израел задължително служи в армията. Това е въпрос не само на дълг, това е въпрос на изключителна чест за всеки мъж, жена, младо момиче, или младо момче, което мечтае да влезе в армията, да даде своя дълг. Армията е всичко в Израел, няма човек, който не е свързан с армията там. Това е абсолютно военизирана държава с изключителни служби за сигурност. В последните 9 месеца това правителство раздели обществото във вътрешнополитически план. Раздели израелското общество и фокусът се измести върху вътрешните проблеми, върху опитите за реформи на Нетаняху, но които се гледа като опити за посегателство върху демокрацията. Израелското общество много протестира, 9 месеца не стихнаха протестите в Израел", коментира доц. Христиди.

По думите й големият проблем в момента е, че няма много избор пред Израел като държава, като народ и правителство за това какво да предприеме: "Защото нищо по-малко от пълно унищожение на “Хамас" няма да бъде прието от обществото. Нито правителството, нито военните след този провал не могат нищо друго да кажат на своите граждани и нищо друго не могат да им предложат. Имайте предвид, че хората, които са в активна възраст в момента в Израел, това са трето поколение сървайвъри, те се срамуват, че все още имат живи дядовци 90-годишни и те се срамуват да ги погледнат в очите и казват "ние се провалихме в това, ние нарушихме клетвата "никога повече, да не допуснем". И това е изключителен стимул, вижте, че всички се прибират в Израел, никой не бяга. Както е в другите държави, когато има война, в Израел е точно обратното, не само никой не напуска страната, а от целия свят израелци се връщат, за да воюват и да подкрепят своята държава", обясни директорът на специалност "Хебраистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

Виж коментарите (2)

Още по темата (356):
06.07.2024 AP: ХАМАС е дала предварително одобрение за примирие с Израел
26.06.2024 Прокуратурата обвини ливанеца-джихадист в призиви за война
22.06.2024 МВнР с предупреждение към българите
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
11.06.2024 Защо поколението Z подкрепя Палестина в конфликта в Газа
10.06.2024 САЩ обмислят едностранно споразумение с ХАМАС за освобождаването на петима американски заложници
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).