Договориха провеждането на европейска конференция на EASPD във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:43 / 08.11.2012
692
В началото на месец ноември 2012 г. на делово посещение в България бе г-н Люк Зелдерло, Генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD). Посещението беше част от активното партньорство на EASPD с България и националната мрежа на доставчиците на социални услуги, представлявана от Националния алианс за социална отговорност (НАСО).

Програмата включваше срещи и разговори на държавно ниво, посещения и срещи с кметовете на трите най-големи общини, срещи с неправителствени организации, водещи доставчици на социални услуги, както и посещения и срещи на водещи корпорации, реализиращи дейности със силна социална ангажираност.

В рамките на програмата Люк Зелдерло се срещна и разговаря с министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община, Зорница Русенова, заместник-министър на труда и социалната политика, Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане и Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.
На тези срещи бе изразена подкрепа за водените в България и Столична Община национални и местни социални политики, произтичащи от ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, ратифицирана от България през настоящата година. Специално внимание беше отделено на въпросите свързани с деинституционализацията, качеството и стандартите на социалните услуги, развитието на иновативни услуги като "асистенти за независим живот" в Столична Община, партньорството между доставчиците на услуги, министерството и общините и други. Направени бяха конкретни предложения и уточнения за въвеждане на нови услуги в България по посока на подкрепената заетост, приобщаващото образование, както и бъдещото партньорство между EASPD и България, в това число МТСП, Столична Община, Агенцията за социално подпомагане, НАСО и други, с приоритет към повишаване капацитета на доставчиците на услуги и обучение на служителите на всички нива, с цел постигане на по-добра ефективност в предоставянето на новите услуги.

В столицата Люк Зелдерло посети новооткрития офис на националния обучителен център на НАСО, където проведе срещи с Управителния съвет на НАСО, експерти, специалисти, сътрудници и партньори, представители на доставчици на услуги и хора с увреждания от софийския регион.

Открито бе ново регионално представителство на EASPD в България, със седалище в гр. София, ул."Сердика" № 13. Договорено беше EASPD да осигурява нужната информация и материали от различни европейски източници, а НАСО да ги обобщава, превежда, популяризира и разпространява в България.

Като част от програмата в пловдивския регион Люк Зелдерло се срещна с ръководството на Община Пловдив и представители на организации доставчици на социални услуги. Обсъдени и договорени бяха важни въпроси, свързани с бъдещото национално и международно партньорство. Важен момент от програмата беше посещение и запознаване на място с единствения в страната пример за изграждане на специализирано предприятие за хора с увреждания, собственост на голяма корпорация в България. Изпълнителният директор на КЦМ-Пловдив доц. д-р инж. Никола Добрев, разказа за опита на корпорацията и за активната корпоративна социална отговорност, реализирана от предприятието.

В края на своето посещение г-н Зелдерло се срещна и с ръководството на община Варна и участва в честването на 15-годишнината на Агенцията за социално развитие "Вижън", водещ доставчик на социални услуги в България, първата българска неправителствена организация, и член на EASPD. Договорено бе провеждането на европейска конференция на EASPD във Варна през 2014 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).