© Varna24.bg | Поне 5 пъти поскъпва доматът от полето до трапезата. В момента червеният и розовият вървят по 50-60 стотинки за килограм на борсата в с. Кърналово, Петричко. В магазините в града стигат до 1,80-2,00 лева за кг. По софийските пазари пък цената е между 2,50 и 4 лева, показа проверка на "Стандарт".Спекулата е основният проблем в зеленчукопроизводството, негодуват родни производители. Прекупвачи вземат от борсите на ниски цени зеленчуците, а после ги продават на едро 2-3 пъти по-скъпо. Много от тях дори не са регистрирани и не плащат данъци. "Нерегламентираната търговска дейност е навсякъде в страната ни. Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати много по-висока от реалната цена", казва земеделският производител Георги Кафтанов, който е председател на Сдружение "Югозапад 2013". Той обяснява, че по пазарите и тържищата е пълно с фиктивни производители, които предлагат зеленчуци и плодове. На практика те обикалят борсите и купуват стока от истинските производители. Това се знае от години, но нищо не се прави, за да се реши проблемът веднъж завинаги, казва Георги Кафтанов.
Много търговци, които държат сергии и магазини, пък не са регистрирани по ДДС, за да не плащат данъци. Те отчитат едва по 20-30 лева оборот на ден, останалите продажби не се отчитат. "В нашия сектор всичко е с главата надолу. Каруцата е поставена пред коня. За нас най-важен е вътрешният пазар. Но големите търговски вериги искат сделките да са по ДДС, а това оскъпява нашата продукция. Тогава те си внасят директно от Гърция зарзават, на чиято цена ние няма как да сме конкурентни. По този начин българската качествена стока залежава, а гръцката, която често е със съмнително качество, се предлага на потребителите", твърди Кафтанов. Друг нерешен проблем, за който производителите алармират от години, е, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. Некачествена стока влиза най-често от Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. "На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов.
Според него положението на малките производители може да се облекчи, ако ДДС падне на 10%. Това ще накара производителите да се сдружат и да се регистрират по ДДС, защото ще имат гарантиран пазар.
Между 2,50 лв. и 4 лв. за килограм се харчи българският розов домат на пазар "Ситняково" в столицата. Родните оранжерийни пък се продават по 1,40 лв., а краставиците струват по 1,50 лв./ кг. Търговците се оплакват, че цените падат, но няма купувачи.
"От две седмици насам няма хора и така ще е до септември, докато минат отпуските", вайкат се продавачите. Засега се справят, но смятат, че ще дойде момент, в който ще работят на загуба. "Зареждаме стока от борсите, а не от производителите, защото те нямат касови апарати", каза пред "Стандарт" един от търговците на пазар "Ситняково". По думите му контрабандата и сивият сектор морят търговията с плодове и зеленчуци у нас. Нелегалният внос от Гърция и Турция също пречи на родните производители.
"Цените на зеленчуците и плодовете са поносими, дори в момента мисля, че има сезонно намаление". Това коментира Юлияна Марковска от София, която беше дошла на пазар "Ситняково" за домати, краставици и картофи. "Купувам всички сезонни плодове и зеленчуци, не се лишаваме от нищо вкъщи", посочи софиянката. По думите й надценките в цените на плодовете и зеленчуците на всички пазари в столицата са доста големи и тя вече се е примирала с този факт. "Предпочитам да купувам български плодове и зеленчуци, независимо че са по-скъпи", допълни още Марковска.
|