Държавата търси начин да улесни индексирането на цените по договорите за строителство

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:17 / 10.10.2023
829
Правителството търси начин да улесни индексирането на цените по договорите за строителство, възложени по реда на Закона за обществени поръчки (ЗОП). За целта е необходимо да се подобрят правилата за това, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с представители на Камарата на строителите в България (КСБ), информираха от правителствената информационна служба.

Премиерът очаква конкретни предложения в тази посока, изготвени съвместно от Камарата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той се ангажира въз основа на тях Министерският съвет да промени методиката за индексиране на вече договорените цени. Правителството е готово също да предложи промени в ЗОП, ако това е необходимо.

Ще се търси възможност финансовите средства за индексацията да бъдат заложени в централния бюджет за 2024 г., като се разпределят по отделните министерства – възложители на конкретните поръчки за строителство.

Премиерът изслуша и други искания на представителите на строителния бранш, сред които беше да не се намаляват капиталовите разходи. От сектора алармираха за дисбаланс между правата и задълженията на страните по договорите за обществени поръчки, който е в полза на възложителите.

Браншът възрази срещу промяната в ЗОП, според която силно се ограничават застрахователните инструменти (т. нар. "бондове") като гаранция за добро изпълнение на договорите за строителство. Това ще възпрепятства малките фирми да участват в търгове и ще намали конкуренцията, аргументираха се представителите на КСБ. Според сектора ЗОП не отчита спецификата на договорите за възлагане на строително-монтажни работи, което прави трудно тяхното изпълнение. Затова от Камарата смятат, че трябва да бъдат разработени типови договори, които да възпроизвеждат принципите, залегнали в практиките на Международната федерация на инженерите-консултанти.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).