Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавният глава: Банковата ни система, за разлика от политическата, успя да запази висока стабилност
Автор: Екип Varna24.bg 22:33 / 04.07.2024Коментари (0)1801
© Прессекретариат
Българската банкова система е ключов елемент не само за националната икономика, но и за нашата национална сигурност. Това заяви президентът Румен Радев по време на 32-ото издание на церемонията по връчване на наградите "Банка на годината“. Държавният глава бе придружаван на събитието от съпругата си Десислава Радева, съобщиха от прессекретариата.

В приветствието си Румен Радев открои предизвикателствата пред банковия сектор в глобален и вътрешен план, сред които последствията от пандемията, енергийната криза, както и войната в Украйна, която се отразява на икономиката и всички сфери на обществения живот. По думите на президента стриктните регулаторни изисквания на Българската народна банка дисциплинират банковия сектор и това е сред причините за неговата стабилност.

"Въпреки всички тежки предизвикателства, българската банкова система, за разлика от политическата, успя да запази висока стабилност, ликвидност и много добра капитализация, която е в основата и дава устойчивост на цялата ни икономика и на всички социални системи“, подчерта Румен Радев.

"Банките са гарант за прехода и трансформацията на българската икономика към така желания висок, устойчив икономически темп на развитие към производства с висока добавена стойност и дигитализация“, посочи президентът и добави, че финансовите институции у нас имат важна роля и за повишаването на финансовата култура и информираността на българските граждани.

В рамките на събитието бяха отличени български банки в осем категории, а държавният глава връчи голямата награда "Банка на годината на България“ на Обединена българска банка (ОББ). Методиката за оценяване е разработена от Асоциация "Банка на годината“ и се базира на годишните резултати на българските банки, публикувани от БНБ, както и на одитираните отчети на финансовите институции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: