ЕЦБ за плащането в брой: Магазините и доставчиците на услуги не могат да го изключат

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
14:08 / 18.10.2023
828
Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя по-строго отношение към компаниите, които отказват да приемат плащане в брой, в опит да гарантира, че монетите и банкнотите остават безопасно средство за плащане.

Коментирайки скорошно предложение на Европейската комисия относно регулирането на плащанията в брой, ЕЦБ смята, че би било добре да се изясни, че магазините и доставчиците на услуги не могат да изключат парите в брой като средство за плащане.

Представители на ЕС само предложиха да наблюдават ситуацията и да предприемат действия, ако тези практики станат твърде широко разпространени.

"Разпространението на подобни ситуации сериозно би подкопало правната средна основа на евробанкнотите и монетите", оцени институцията във Франкфурт в понеделник в правно становище, съобщава Bloomberg, цитирана от Digi24.

"Нова разпоредба трябва да бъде включена в регулаторното предложение, която ясно постановява, че предварителното изключване на пари в брой е забранено", казва ЕЦБ.

И централните банки на еврозоната изразиха известна загриженост по този въпрос. Холандският паричен орган публикува доклад през февруари, в който предупреждава, че приемането на пари в брой на някои места, включително кина, паркинги и аптеки, е твърде ниско.

Според ЕЦБ приемането на плащания в брой е намаляло в повечето страни в еврозоната между 2019 г. и 2022 г., като най-значително намаление е регистрирано в Латвия и Финландия. Изпълнителният орган на ЕС излезе с предложение за регулиране на плащанията в брой заедно с правно основание за цифрово евро, върху което ЕЦБ в момента работи. Проектът повдигна подозрения, че цифровото евро е предназначено да замени банкнотите и монетите, нещо, което служители на ЕЦБ многократно отричаха.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).