Е.ОН си тръгва с печалба и неизпълнени инвестиции

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:24 / 07.12.2011
1184
Германският енергиен гигант Е.ОН си тръгва от България с неизпълнени инвестиции, но на печалба. Това стана ясно вчера от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Както стана ясно в събота, Е.ОН е продал своите 59% от енергото в Североизточна България на чешката "Енерго-Про". Същото е направила и Европейската банка за възстановяване и развитие, която държеше по 8% от снабдителното и разпределителното дружество в региона. За въпросните общо 67% от енергото в Североизтока "Енерго-Про" ще плати 133 млн. евро. Очаква се сделката да бъде окончателно приключена в началото на 2012 г.

"При Е.ОН се отчита най-голямо забавяне в изпълнението на инвестициите за регулаторния период в сравнение с другите две енергодружества", каза след вчерашното открито заседание на регулатора шефът му Семерджиев. Той обаче не посочи на какъв процент възлиза неизпълнението.

Според него германската компания не си тръгва от България, защото е била на загуба. Има отчети през годините, които могат да се проследят, но нито една от годините Е.ОН не е била губеща. "Миналата година те чувствително намалиха печалбата си, но това е нормално в условия на криза, коментира Семерджиев. Това е политика на компанията майка Е.ОН, която продава свои активи и в други страни", обясни той сделката.

Последните публично оповестени данни за инвестициите са от миналия септември. Тогава пред депутатите в икономическата и енергийната комисия шефът на ДКЕВР оповести данни, според които за деветте месеца на 2010 г. Е.ОН са изпълнили едва 30% от плана си за инвестиции. Или вложени са 31,2 млн. лв. при разрешени 102,5 млн. лв. По отношение на печалбата отчетите на "Е.ОН България мрежи" и "Е.ОН България разпределение" показват, че те са завършили 2010 г. на загуба от общо 387 хил. лв. при 24,7 млн. лв. печалба за 2009 г.

"Новата компания ("Енерго-Про") може да иска да внесе свое ноу-хау, може да реши да инвестира по-ускорено, така че да компенсира забавянето в инвестиционния процес, да подобри условията по неотчетената енергия или загубите, каза още Ангел Семерджиев.

От ДКЕВР все пак похвалиха отиващата си германска компания Е.ОН с това, че през последната година много са подобрили диалога и изпълняват заложените от регулатора критерии за качеството на тока.

Регулаторната комисия не е била уведомена предварително за сделката. Това не е нарушение, защото няма такова изискване. В ДКЕВР обаче определено са били изненадани от информацията, че чешката "Енерго-Про" е купувачът на енергото на Е.ОН. По време на преговорите на разговори в ДКЕВР по въпросите на регулаторната база у нас е идвал друг от кандидат-купувачите. По неофициална информация това е руската "Холдинг МРСК".

Междувременно стана ясно, че Комисията за финансов надзор е одобрила проспектите за допускане до търговия на регулиран пазар на държавния дял в двете дружества на ЕВН. Това означава, че в най-скоро време 33% от тях ще бъдат пуснати за продажба на БФБ.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
19.01.2012 КЗК разреши "Енерго Про" да придобие "Е.ОН"
06.12.2011 Променят законодателството след сделката за Е.ОН?
28.11.2011 ТИМ взима Е.ОН или парче от него?
23.11.2011 Руски холдинг иска да купи Е.ОН България
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).