Екоинспектори-менте глобяват за торбички

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:26 / 20.10.2011
747
Мними екоинспектори обикалят страната и глобяват търговци заради нарушения на новата наредба за полиетиленовите торбички. От 1 октомври беше въведена продуктова такса за най-тънките найлонови торбички, с дебелина под 15 микрона. Те са известни още като тип "потник". Не е ясно с какви точно документи се легитимират, но от проверките им се оплакват собственици на магазини в Сандански, Кърджали, Нова Загора и дори в столицата. Това обявиха вчера от Асоциация "Полимери", която обединява производителите и вносителите на полиетиленовите опаковки. Според наредбата на екоминистерството потниците вече се облагат с продуктова такса от 15 ст., която ще продължи да расте следващите години, докато достигне 35 ст. От МОСВ обаче отричат да са правили проверки, понеже изчакват обществеността и търговците да се запознаят с изискванията на наредбата. Измамниците се възползвали от това и тръгнали да глобяват за своя сметка, оплака се зам.-шефката на асоциацията Цветанка Тодорова.

Според Петя Димитрова, експерт в екоминистерството, още от средата на ноември регионалните инспекции на МОСВ наистина ще започнат масирани проверки за изпълнението на наредбата. В момента се изготвят указанията как да се извършват те.

Според членовете на "Полимери" без строг контрол има опасност да бъдат изместени от производители и вносители на торбички, работещи в сивата икономика.

В момента заради хаоса и неяснотите с новите правила търговците пък се възползват и ни товарят с допълнителна такса за по-тънките торбички. На пазара вече се предлагат торбички "15+", които леко надхвърлят граничната дебелина и не попадат в наредбата, тяхната себестойност си остава сравнително ниска и излиза към 1,5 ст., признава Александър Владимиров от фирма "Мегапорт". Повечето търговци обаче масово ни я продават от 5 до 15 ст. Нищо не ги задължава, но и не им пречи да го правят, смята Петя Димитрова. Тя се надява конкуренцията между търговците да направи торбичките отново безплатни за клиентите.

Експертката предупреждава, че при проверките на МОСВ ще се следят фактурите за произхода на торбичките. Контролно ще се мерят 100 от тях и по специална формула в зависимост от размера ще се проверява и тяхната дебелина. Престъпят ли наредбата, търговците сами ще плащат продуктовата такса, която обичайно се дължи от производителите.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)

Още по темата (15):
12.03.2013 Извършиха 34 проверки на търговски обекти във Варненско за найлоновите
торбички
15.12.2012 Найлоновите торбички докараха множество актове
01.11.2012 Масови проверки за торбички в магазини и аптеки
01.10.2012 От днес поскъпват найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона
29.09.2012 Без екотакса за торбичките за продължително ползване
11.09.2012 Производители на найлонови торбички поискаха отмяна на екотаксата
Още новини от Национални новини:
Безлов: На един и същи адрес у нас са регистрирани около 200 фирм...
Борислав Гуцанов повежда листата на БСП в 3-МИР Варна
За това ценно българско богатство плащат по 15 хил. долара за кил...
Шефът на ДАНС: Името на България по никакъв начин не може да бъде...
Важно съобщение от наша банка
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).