Екоминистерството разреши строежа на източното платно на АМ "Струма" извън дефилето

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
14:51 / 13.06.2024
1572
Екоминистерството разреши строежа на източното платно на АМ "Струма", което да бъде изградено извън Кресненското дефиле. Това научи "Фокус" от решение на ведомството.

В него се посочва, че не е необходима нова Оценка на въздействието на околната среда. Изтъкват се и редица ползи от изграждането от търговско-икономическото, транспортното до още по-голямото намаляване на пътния травматизъм.

Акцентира се, че обектът е от "изключителен международен, държавен и обществен интерес, като ускореното му изпълнение ще допринесе за защита на особено важни държавни и обществени интереси, както и осигуряването на живота и здравето на гражданите".

В МОСВ са категорични, че АМ "Струма" представлява "пътна артерия с голямо значение за интегрирането на националната транспортна инфраструктура в европейската транспортна мрежа, като осигурява пряк маршрут през България към Егейско море". Това е и най-краткият маршрут за връзка между плавателния път на река Дунав и Егейско море. От ведомството уточняват, че трасето е най-натовареното у нас по направлението Север-Юг.

От екоминистерството акцентират, че пътят през Кресненското дефиле е най-опасният участък в националната транспортна мрежа, където стават множество катастрофи, а пътят няма дублираща алтернатива. Посочва се и статистика за последните няколко години като особен акцент се поставя на 2022 година, през която животът си са загубили 22 души.

В министерството са убедени, че "навременното изпълнение на инвестиционното предложение ще доведе до осигуряването на необходимото качество на републиканската пътна мрежа, което от своя страна ще доведе също до намаляване на потреблението на горива и повишаване на енергийната ефективност на транспорта, както и до подобряване на свързаността на българската транспортна система с единното европейско транспортно пространство и ограничаване на негативното въздействие на транспорта върху околната среда и здравето на хората".

Виж коментарите (0)

Още по темата (44):
04.07.2024 Вижда се края на сагата с довършването на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле
24.06.2024 Шофьорите да внимават по АМ "Струма", ето какво предстои
20.02.2024 Председателят на НС, премиерът и двама министри откриха най-дългия тунел "Железница" на автомагистрала "Струма"
20.02.2024 Премиерът разкри какво е бъдещето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле
20.02.2024 Борисов с големи новини за АМ "Струма"
20.02.2024 Грома Холд изпълни уникално укрепващо тунелно съоръжение на АМ "Струма" при Железница
Още новини от Национални новини:
Автоексперт: Нов автомобил с повече екстри, е по-разумната инвест...
Министърът и началникът на отбраната на ВИП събитие в "Ново село"...
Нова схема превърна десетки хора в длъжници до живот
Проф. Иванка Мавродиева: Не се състоя дебатът между лидерите, не ...
Древният свещен град Перперикон се нареди на 4-то място сред архе...
Министър Цоков: Частното образование е алтернатива, която предост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).