
ЗАРЕЖДАНЕ...
Експерт: Ако имате 100 лв. и разходи и себестойност 80 лв., ви остава надценка 20 лв. Това обаче не е 20% надценка, а 17% и малко | ||||||
| ||||||
"Искам да поздравя министър Георги Тахов за приемствеността, която наложи като тон в министерството. Защото вкарахме в нашата управленска програма тези три закона, които по-късно бяха припознати от бранша като необходими. Това бяха нови закони, защото имаше и такива, които трябваше да бъдат допълнени и променени", заяви бившият зам.-министър Йоцев. По думите му обаче "не може в един закон да се вкарват антикризисни мерки". "Има едно непознаване на терминологията, касаеща надценките. Когато има съотношение между разходите и крайната цена, т.е. наценката - тогава има процент на маржа. Това е именно, което коментира Министерството на земеделието. Означава, че ако имате 100 лева и разходи и себестойност 80 лева, ви остава надценка 20 лева. Това обаче не е 20% надценка. Това всъщност са 17% и малко. Защото надценката се съотнася към разходите, а не към цената", обясни той. Йоцев подчерта, че "много се подценява първата сделка". "Ролята на изкупвачите е фундаментална. Изкупвачът може да регламентира и да вдигне земеделското производство, защитавайки и собствените си интереси, и тези на производителя. Или да го разсипе и да го обезсмисли", подчерта бившият зам.-министър. От своя страна Караколев коментира въпроса на първото ниво защитени ли са интересите на производителя в новия зконопроект? Той даде пример с пъя на овчето сирене - от фермата до щанда. "1 литър мляко във фермата излиза 2 лева. За да стигне това мляко 2 лева, държавата е субсидирала поне 30% от него, защото фермерът ще го продава под тези 2 лева. В момента той е с 0% печалба на тези цени. След това млякото отива в преработвателя, където от 4 литра мляко излиза 1 кг сирене. Тоест сумата става 8 лева. Плюс всичките разходи на преработвателя - той продава килограм сирене за 14 лева. А 8 лева му струва суровината. Така надценката излиза около 15% - това е себестойността на сиренето. Защото вътре влиза разходът за ток, за работници. На щанда в търговската верига обаче сиренете вече е между 28 до 31 лева. Това са 120% надценка", обясни той. Караколев калкулира, че ако се приложат мерките по новия закон - цената на сиренето на щанда за потребителя ще бъде максимум 18-20 лева за килограм". "Ако в България имахме кооперативи, тази цена от 15 лева щеше да бъде директно за потребителя", посочи той. Ножаров обясни, че във Франция, чието законодателство се взима и се привежда в България - таван на надценките няма. "Там спрямо производителите, първият доставчик - има минимална гарантирана надценка. Наистина акцентът пада върху опазване на интересите на производителя. Но след това няма таван на надценките. Франция, разбира се, има 80% собствено производство. Само 20% е вносът. В България вносът е минимум 50%", посочи той. |
Още по темата: | общо новини по темата: 588 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg