Експерт: Най-много взимат в София, Пловдив, Варна и Враца. Всяка година една община ни изненадва - там се гони 2000 евро средна заплата, но има обяснение

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
19:55 / 03.09.2024
1528
Противоречиви са тенденциите в края на летния сезон, който изпращаме с традиционния недостиг. Вероятно до последно са останали поне 20 000 - 30 000 отворени работни места, влязохме в сезона със 70 000. Има вече официално лек ръст на безработицата, който очаквам да се увеличи през следващите месец-два във връзка и с края на сезона, и с някои оптимизации, които вървят в сферата на аутсорсинга и в някои производствени области, продължава ръстът на заплатите. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Притеснителен ли е ръстът на безработицата

"Засега е по-скоро в някакви контролируеми рамки, стига да не стигнем някакви по-високи нива", коментира експертът.

"По-скоро е обичайно за този период. И през предишни години сме наблюдавали същото нещо. Имаме и около 9 000-10 000 спад на отворените работни места във водещите сайтове. Също такава е била ситуацията миналата и по-миналата година. Ще видим по-късно през септември-октомври, дали пазарът ще се възстанови бързо, както е било досега предните години", коментира още той.

Заплатите в повечето сектори продължават да вървят нагоре, обясни Георги Първанов.

"От началото на годината са над 16% нагоре, доста над очакванията, продължава да е висока инфлацията. Прави впечатление големият ръст на заплатите в София град и област, много голям ръст - над 20% в заплатите в общински и държавни фирми. В останалите сектори вървят също традиционни развития. Има единствено колебание и леко задържане във финансовия сектор, който е свързан с консолидации. Там знаете, че имаше сливания на големи банки и вероятно предстоят още поне 1-2 такива сделки по-късно тази година или следващата", добави той.

Освен София, доста висока средна заплата се отчита в областите Пловдив, Варна и Враца. Най-ниски средни заплати са отчетени в Благоевградския район.

"Нашите впечатления са, че София е с доста по-високи заплати, за съжаление, от страната, разликата стига по официална статистика с 35-36%, което не е нормално и дано това нещо да се промени и да имаме също високи заплати в цялата страна. И след това, с не много голяма разлика или поне да настигат София и Пловдив", каза още Георги Първанов.

"За мен беше изненада област Враца да има по-високи нива на заплащане от Пловдив", отбеляза експертът.

"Тази статистика е свързана с определени по-големи производства и енергийни такива и конкретно АЕЦ “Козлодуй", който много вдига целия район. Когато имаш по-малко население - 1-2 по-големи структуроопределящи предприятия могат да дръпнат цялата статистика нагоре. Такъв е винаги случаят всяка година с общината с най-високи заплати - Челопеч, където гонят 2000 евро средна заплата", каза още той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (673):
18.09.2024 Одобрени са близо 1,5 млн. лева за подкрепа на водещи научни проекти
18.09.2024 Много лоша новина за над милион пенсионери
13.09.2024 Искаш отпуск или почивка, но работодателят не дава, пускаш болничен – какво следва
13.09.2024 Българи дават милиони левове, за да се пенсионират
11.09.2024 Обявиха средния осигурителен доход за страната, който ще е основа за новоотпуснатите пенсии
10.09.2024 Много добра новина за икономиката на България и парите ни!
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).