© Varna24.bg | | Половината от производителите на спиртни напитки у нас са в сивия сектор. Това съобщи пред журналисти проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарската камара.По думите на Моллов, голяма част от алкохола, който се изпива в България, се произвежда при нерегламентирани условия.
"Реколтата от грозде е над 350 хиляди тона, като 150 хиляди от тях отиват някъде, но никой не знае точно къде. Дали се изпиват при домашни условия или се предлагат нерегламентирано на пазара, не може да се каже със сигурност, тъй като не се контролира. Смея да твърдя, че този алкохол отива в селските кръчми, кварталните кръчми, в "ол инклузив" системите, по магистралите и пътищата. Всичко това го виждаме ежедневно", каза експертът.
Според Пламен Моллов липсата на контрол е най-големият проблем в сектора - не се знае кой носи отговорност и как е гарантирана безопасността при консумацията на нерегламентирания алкохол.
"При легалните производители всичко това е ясно, няма как да стане грешка. Но това, което се вари в селските казани, няма контрол. Знае се, че при нелегалното производство няма как да бъде извлечен метиловият алкохол и човек може лесно да се натрови", подчерта председателят на браншовата организация.
Той поясни още, че само с инцидентни проверки проблемът няма как да бъде решен ефективно. "Проверките трябва да бъдат планирани и системни. Около стотина са производителите на казани у нас. Чрез тях също би могло да се стигне до нелегалните производители на алкохол".
Според Моллов има и една криворазбрана политическа концепция, че това е една социална програма, която дава възможност на хората да си докарват допълнителни доходи с домашно производство на ракия и вино.
Източник: btv |