Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Сирена, които вместо да зреят, както се полага 50 дни, се пускат на пазара и могат да причинят хранително натравяне
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 02.08.2024Коментари (0)1615
©
Изследване на пазара за хранителни стоки показва, че консумираме сирене с все по-голямо съдържание на вода.

Проучването е на "Активни потребители" и се провежда за седми път. Тествани са 36 марки, които се продават на българския пазар. 15 от тях, или 42% от тестваните сирена, са били с водно съдържание до 60 на сто, твърди изследването. Което означава, че изпълняват изискванията по регламент. При останалите тествани марки обаче, общо 21 на брой, съдържанието на вода е било над 60%.

Според наредбата, ако в един хранителен продукт водата е над 60%, но са спазени технологичните правила за производство, на етикета трябва да бъде написано, че това е “саламурено сирене с повишено водно съдържание". Но в конкретния случай на изследваните сирена такъв надпис на етикета не е имало.

В семейството на Веска любимата вечеря е шопска салата. "Шопската салата, разбира се, синът ми много обича и аз съм длъжна да направя“, казва тя.

А за шопската салата е нужно хубаво сирене. Веска се научила с годините да различава качествения продукт от некачествения. Но не винаги е оставала доволна след отваряне на опаковката.

"Действително вече нямаш и избор, ти когато си го взел", посочва още Веска.

На 500 километра на изток от магазина на Веска – в село Изворско, се намира мандрата на Златина. Оглежда крави и произвежда сирена от над 7 години. "По български стандарт – със стартерна култура и с мая“, споделя тя.

Златина показва резултатите за водно съдържание на сиренето, които са около златния стандарт – 55%. "Ние го реализираме предимно на фермерския пазар във Варна.Търси се и се харесва“, посочва още тя

На пазарите можем да попаднем и на друго.

"Бързозрейките, това всъщност е жаргон на индустрията и означава сирена, които, вместо да зреят, както се полага към 45-50 дни, те се пускат на пазара обикновено след едва няколко дни“, разказва пред NOVA Сергей Иванов от "Активни потребители"

Резултатът – по-високо съдържание на вода и по-малко мляко. Иванов разказва с какви здравословни проблеми можем да се сдобием след консумацията на такова сирене.

"Хранително натравяне, освен това в тях се развиват и химически процеси, получават се токсични вещества“, казва още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
51-ото Народно събрание
Отношенията София-Скопие
Катастрофи във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: