Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт по екстремни спортове: Ако парашутистите от инцидента край Ботевград нямат опит, или имат 1-2-5 скока в живота си, вината си е изцяло тяхна
Автор: Йоланда Пелова 20:44 / 23.10.2024Коментари (0)647
©
Балонистът няма вина в случая, балонът не е предизвикал катастрофата, освен че е вдигнал парашутистите. И ако е на приятелско ниво, вината изцяло е на парашутистите, но ако е имало курсисти и някой друг ги е обучавал, това вече е друг въпрос, по който трябва компетентните органи да кажат за какво става въпрос. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" експертът по екстремни спортове Велислав Малджиев по повод инцидента с парашутисти край Ботевград, при който загина един мъж, а друг е с опасност за живота.

Той обясни, че по принцип парашутистите си имат парашутна книжка, в която им се отбелязва всеки един скок. "Това е бизнес и много хора скачат с парашут, както сега е модерно да се катерят изкуствени стени, така е и с парашутистите, има професионалисти, които скачат с клиенти, за да изпита клиентът удоволствието на скока с парашут. За толкова години има сравнително малко инциденти с парашутисти и пострадали. Непрофесионализмът прави опасен скока с парашут", обясни Велислав Малджиев.

Експертът по екстремни спортове не смята, че екстремно и опасно трябва да бъдат слагани на една плоскост: "Екстремното е силно адреналиново, емоционално изживяване, но не е и опасно. Екстремните спортисти винаги надграждаме нашите екстремни усещания, и алпинистите също. Това означава първо да скочиш от самолет, следващото ниво е да скочиш от парашут, след това от скала и т.н.

По думите му от балон не може да скочи нелицензиран парашутист. Има няколко форми на обучение: "Човек първо трябва да се обучи, скачайки от самолет, от голяма височина. И чак след това да експериментира със скокове от балон, от скала или каквото и да е друго. Ние не знаем тези момчета, които са скачали с парашут колко скока са направили преди да предприемат тази стъпка да скочат от балон. Проблемът на балона е, че той е стационарен обект, и това им харесва на парашутистите, чувството е по-различно отколкото от скок от самолет. Поради тази причина те търсят различното. Ако наистина нямат опит или имат 1-2-5 скока в живота си, вината си е изцяло тяхна", посочи Велислав Малджиев.

“Когато стане известно кои са тези хора, ние екстремните спортисти, парашутисти и балонисти ще се съберем да го обсъдим - къде е имало грешка. Дочух от някои медии, че балонът бил с хелий. Такива балони няма. Има, но те се използват за рекламна цел и не са управляеми, без хора са вътре", уточни Малджиев.

Той обърна внимание и на статистиката: "Има статистика, че парушутните и бънджи скоковете са най-безопасните екстремни скокове, около 6 пъти по-безопасно от карането на кола".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парашутисти паднаха край Ботевград
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: