Експерт с добра новина за цената на тока

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:56 / 16.05.2024
1671
Не се очаква стремглав скок в цената на електроенергията. Изчисленията ни дори показват възможно понижаване с 25% до 2030 г. при моделиране на енергийната система и разумни управленски решения. Това каза Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Финансовото състояние на Фонд "Сигурност" в енергетиката е сериозен проблем. Той има ролята на буфер, който управлява процеса по преход към либерализиран пазар. Може да бъде използван за подкрепа на уязвимите потребители чрез компенсации - това са енергийнобедните, които имат нужда от помощ при плащане на сметките за ток. Така евентуален скок на цените ще бъде туширан от фонда. Средствата в него идват от продажбата на въглеродни квоти. Има моментен спад в цените им, което може да е причина за дефицит. Месечните приходи от производители на електроенергия, включително от ВЕИ, също са част от бюджета му“, обясни тя пред Нова Нюз.

Според нея КЕВР изчаква подаване на информацията на производителите на електроенергия, за да вземе решение за регулирана цена. "Не бихме очаквали процедурно да има промяна в цената на тока. Отлагането на либерализацията значи изкуствено поддържане и субсидиране на въглищната електроенергия, която не е финансово рентабилна“, посочи Алексиева.

Виж коментарите (0)

Още по темата (144):
17.10.2024 Енергийният министър: "Булгаргаз" не е плащал фактурите си към "Боташ" от юли досега
15.10.2024 Подписват важен енергиен договор с Оман
08.10.2024 Делян Добрев обяви важен проект, с който България ще бъде на върха на електроенергийната система в цяла Югоизточна Европа. Бонус - ще плащаме евтин ток!
30.09.2024 Енергиен експерт: Трябва да е ясно, че зеленият преход върви напред, а въглищата си отиват
26.09.2024 Вятърната енергия в Черно море - възможност или заплаха?
18.09.2024 Кабинетът реши: Бизнесът ще получи компенсации от държавата за скъпия ток
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).