Експерт след тежката катастрофа: В Лондон има 26 хиляди камери, в Пловдив няма нито една стационарна камера за скорост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
09:54 / 14.05.2024
1936
Достатъчни ли са мерките на държавата в борбата с войната на пътя? Темата пред NOVA коментираха адвокатът Силвия Петкова и Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

"В Лондон има 26 хиляди камери, в Пловдив няма нито една стационарна камера за скорост. Подвижните устройства там са три на брой. В София стационарните камери са две", каза Тодоров.

След зверската катастрофа в Пловдив: Какво е състоянието на пострадалите

Според адвокат Петкова е на мнение, че липсата на ефективен контрол, обществената нагласа и култура на младите хора водят към култ към високата скорост. "Младите хора взимат пример от инфлуенсърите, които шофират след употреба на алкохол и наркотици, както и с висока скорост", обясни тя.

"Въпреки че се въведе понятието "нов водач", в България на практика младите шофьори нямат специален статус. Единствената разлика с останалите водачи, е че новите имат по-малко точки в контролния талон", добави Тодоров и разказа, че в европейските държави към новите водачи има специално отношение – две години да шофираш в присъствието на опитен придружител или автомобилът да е с ограничена мощност.

Според Петкова в българското законодателство отнемането на автомобил става единствено след употребата на алкохол и наркотични вещества, като от гледна точка на пътно-транспортни произшествия тази мярка не се прилага.

Виж коментарите (8)

Още по темата (13):
29.05.2024 Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама загинали на бул. "Руски"
28.05.2024 Къде младите шофьори могат да надграждат уменията си на пътя?
16.05.2024 Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 нормални нарушения" за три години за мъж на 21 години е в реда на нещата, той не е за тази работа
16.05.2024 В писмо се твърди: Кантора прави милиони печалба, благодарение на КАТ Варна и престъпната схема
15.05.2024 Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил разумен, сигурно са били друсани с райски газ
15.05.2024 Балкански синдром: Румънски психолог за убийствения подарък, който родителите настояват да дадат на децата си
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).