Експерт за сиренето, пълно с вода: След време се образуват вещества, които не бива да се консумират
35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на "Активни потребители".
Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.
Този продукт няма нищо общо със сиренето, смята молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.
"При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират", обясни още д-р Иванов в предаването "Здравей, България".
"То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии", каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.
Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество. "Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода", обясни той.