Експерт за сиренето, пълно с вода: След време се образуват вещества, които не бива да се консумират

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:49 / 18.11.2022
2233
35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на "Активни потребители".

Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки  съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.

Този продукт няма нищо общо със сиренето, смята молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

"При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират", обясни още д-р Иванов в предаването "Здравей, България".

"То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии", каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.

Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество. "Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода", обясни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кеворк Кеворкян: Може да се спретне един референдум за дупките в ...
Патриархът: Няма място за притеснение, че всички ще бъдат задълже...
Задържаха шофьорът, причинил смъртоносната катастрофа край Кюстен...
Наталия Киселова: ДПС на Доган си оставиха вратата отворена, мога...
За 28 медицински специалности у нас липсва медицински стандарт, с...
ВВС спешно търсят кръводарители за командир Антон Иванов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).