Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Българи се прибират от чужбина и получават обезщетения у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:19 / 05.08.2024Коментари (0)1040
©
Всяка политическа нестабилност и липсата на редовно правителство води до влошаване на икономическите условия за правене на бизнес в България, намаляване на икономическия растеж и съответно – по-ниски доходи. За пореден път българската политическа класа не успява да намери общ език и да излъчи редовно правителство. Това коментира в предаването пред NOVA изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

"Плюсът в момента е, че има работещо Народно събрание – може да се променят закони, мерки и действия. Втори сме по брой на пожарите в Европа след Кипър. Прекалено много предприятия изгоряха. Има много належащи теми – енергетиката, демографската криза, управлението на водните ресурси. Не пречи те да се управляват, независимо от политическата нестабилност", посочи главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев.

Иванов обсъди и темата с така нар. "френска безработица", при която един работник отива да работи във Франция за определен период, а след това се прибира в България и получава обезщетение. "Това е европейски регламент, който се прилага в България, и някои български граждани се възползват, за да получават голямо обезщетение за много кратка заетост", каза още той.

"Когато е законно, всичко е наред. В случая, явно това е законно, но това показва, че независимо какво се прави, в един момент се получават дупки, които се използват от хората. Не е справедливо спрямо всички останали", обясни Кацарчев.

Според Иванов това е дългогодишен проблем. "Тази "френска безработица" преди това беше английска, испанска. Просто се сменят държавите. Механизмът е следният – европейският регламент казва, че при дългосрочна заетост или заетост в държава членка на ЕС, европейският гражданин може да получава обезщетение за безработица в родната си държава, като се изчислява в размера на последното възнаграждение от последната месторабота на държавата членка. В България обезщетението се изчислява на база на средно осигурителния доход през последните 24 месеца. Именно тук идва това противоречие", посочи още той.

По думи на Иванов държавата е ощетена с над 100 млн. лева годишно, като това са 20% от социално-осигурителните фондове, които са предвидени за обезщетения за безработица. "Такива получават около 5000 души. Концентрирани са в територията на Гоце Делчев, Банско, Кърджали, Търговище, Якоруда. За да взимат въпросните средства, тези хора не трябва да работят. Те започват работа без договор, за да максимизират ползите си. Това демотивира изрядните работници", заяви още изпълнителният директор на АИКБ.

Кацарчев обърна внимание и на темата за социални помощи само за осигуряващите се родители. "Става въпрос за раждане и отглеждане на дете. Предлага се 7-кратен размер на минималната работна заплата при второ и трето дете, като еднократна помощ при раждане. За първо дете помощта е 350 лева, за второ и трето ще бъде 6000 лева. Не знам каква е логиката", добави той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: