Експерти: Цената на тока ще скочи през следващата година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:06 / 05.10.2023
908
Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и може ли споразумението между властта и протестиращите да не доведе до високи социална и потребителска цени? Има прогнози за скок в цената на електрическата енергия у нас през следващата година. Той ще се равнява на 10%, но ще е следствие на спекулации на пазара. По-високата цена се очаква да е в сила за около шест месеца, посочи енергийният експерт и член на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев. Темата коментираха и икономистът Георги Вулджев, и старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Плавният преход предвижда централите на въглища да са като студен резерв за електроенергия и да се включат при нужда, например зимата, обясни Ангелов. По думите му идеята е те да не са основен източник на енергия, но да работят още 10-15 години.

Според Виктор Минчев обаче спорът в момента е повече политически, отколкото технически или енергетичен. "Политиката е в това, че ние дълги години гарантирахме базово опериране на комплекса "Марица изток-2", което е много над това, което ни е нужно", посочи енергийният експерт пред NOVA.

"Когато някой каже, че въглищните ТЕЦ-ове не са толкова конкурентоспособни с останалите източници на енергия, трябва да сме наясно, че това е заради целенасочена политика на ЕС. Напълно политическо е това решение, не е пазарно. Ако ги нямаше тези политици, въглищата пак щяха да са един от най-евтините източници", категоричен е икономистът Георги Вулджев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (157):
06.06.2024 Кметът на Стара Загора: Работата на комплекс "Марица-изток" и заплатите са гарантирани към момента
07.05.2024 Борислав Сандов: Единственият начин въглищните централи да съществуват след 2030 година, е на цената на спрени европейски средства и огромни глоби
06.05.2024 Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 2038 година", това няма да бъде справедливо спрямо хората
25.04.2024 Радев: Развитието на енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на съхраняванети на нейната независимост
25.04.2024 Борисов и Пеевски към миньори и енергетици: Обещано и изпълнено!
25.04.2024 Нинова: Благодарение на БСП токът на хората няма да се увеличи с 20% от 1
юли
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).