Експерти ще изготвят проект за нов Закон за движение по пътищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:38 / 23.12.2009
803
Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, чиито председател е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, прие вчера план за разработване на нов ЗДвП и правилник за неговото приложение.

Една от целите на проекта е на основата на характерните особености в пътнотранспортния травматизъм у нас и положителните практики в другите страни да се постигне ефективно въздействие върху поведението на участниците в движението, да се създадат условия за подобряване безопасността на пътната инфраструктура и автомобилния парк, да се подобри медицинската помощ на пострадалите. Търси се и силна обществена подкрепа за действията за трайното намаляване на жертвите по пътищата в нашата страна.

Комисията реши да се сформирана работна група от експерти от институциите, представени в ДОККПБДП. Тази работна група ще извърши анализ на причините, условията и тенденциите за тежките пътнотранспортни произшествия за периода от 2000-2009 г. и ще разработи текстове за противодействие. Експерти ще проучат нормативните актове по безопасността на движение на страните членки на Европейския съюз и други страни, постигнали значителни успехи в намаляване на жертвите от катастрофи. Бяха изброени част от идеите като: когато има установени нарушения да се привлича като отговорен собственикът на автомобила, завишаване на глобите за шофьори, управлявали след употреба на алкохол, с висока скорост или неправоспособни. Тези глоби ще се влеят в подобряване на инфраструктурата, в обучението на децата и разяснителните кампании. След като бъде готов първоначалният вариант на Закон за движението по пътищата и Правилник за неговото приложение, той ще се постави на широко институционално и обществено обсъждане.

Министър Цветанов поясни, че стремежът е до 2020 година пътните инциденти да намалеят драстично - ранените да със 20% по-малко, убитите с 40%, а процентът на пострадалите деца - с 60%.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Километрично задръстване се образува на "Кулата" в първия от трит...
Земетресение бе регистрирано на 30 км от Благоевград
Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
Николай Костов: Поставянето на вендинг машини за лекарства е поте...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до огромни щети и загубат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).