Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" подписаха стратегическо партньорство за нанаучноизследователска лаборатория на световно ниво у нас
©
На официална церемония в присъствието на министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и посланика на Япония у нас Н.Пр. Хисаши Мичигами бе подписан договор, с който се създава съвместна научноизследователска лаборатория на световно ниво у нас между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи".

Основната цел на лабораторията ще бъде допълнителното изследване на полезните съставки на българската закваска и да се търсят нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Изпълнителният директор на българската държавна млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум“ Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация "Мейджи“ Шигеру Танигучи сложиха подписи под 10-годишен договор за стратегическо партньорство и създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии. Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави.

Един от основните фокуси на изследванията ще бъдат бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, които са от български произход, изолирани са на територията на Република България и са изключителна нейна собственост. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство.

"Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята“, изтъкна министър Николов по време на церемонията по подписване на договора. "Очакваме съвместният научен център на "Ел Би Булгарикум“ и "Мейджи“ да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве", коментира още икономическият министър. Той подчерта, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.

"Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари. Благодаря на нашите партньори от "Мейджи“ за конструктивния диалог – заедно гледаме в една посока, посветени на мисията да популяризираме българското кисело мляко по света", каза изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум“ Живко Живков.

От своя страна изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация "Мейджи“ Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.

"Ел Би Булгарикум“ и Мейджи имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания. Подписването на договора за съвместната научноизследователска лаборатория се приема от двете страни за потвърждение и продължение на досегашното успешното партньорство. На официалната церемония, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, представители на ДКК и на японската корпорация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Почина Лиъм Пейн
Природни стихии
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: