Електронните рецепти ще позволяват купуването на лекарства на части

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:18 / 11.10.2023
989
От понеделник започва задължителното предписване само на електронни рецепти за всички антибиотици и лекарства за диабет. Вече издадените валидни рецепти на хартия са активни и ще се изпълняват до изтичането на давността им. А тя обикновено е не повече от шест месеца, както е по наредба. Така е преценил законодателят, че терапия за повече от 6 месеца не може да се предписва, което означава, че след този период трябва отново да се отиде на лекар. Това заяви пред NOVA председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов по повод въвеждането на новата система за предписване на рецепти от началото на следващата седмица.

Той уточни, че срокът на давността важи и за електронните рецепти. "Те съдържат същите реквизити, каквито съдържа и хартиената рецепта. Просто е под друга форма – електронна. Такава рецепта може да се изпише от всеки лекар, дентален лекар и зъболекар може да я предпише".

На въпрос ще може ли електронната рецепта да бъде "частично изпълнена", тоест лекарствата в нея могат ли да бъдат взети от различни аптеки, Маринов обясни: "Пациентът може да започне терапията си като си вземе частично по една опаковка от всеки лекарствен продукт и след седмица, примерно, да си закупи останалото количество. Тоест "отметката" на рецептата ще бъде активна. Може да се вземе всяка опаковка от лекарствата в различни аптека. Няма абсолютно никакъв проблем".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).