Елена Карпачева, директор на училище: Днес преподавателят трябва да бъде и артист

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
16:16 / 05.10.2023
954
За да бъдеш учител днес, трябва да бъдеш и артист. Да обичаш децата, професията си, предмета, по който преподаваш. Това каза Елена Карпачева, директор на 22-ро училище в София, по повод Международния ден на учителя, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"Децата са изключително интелигентни и имат много информация. Това е предизвикателство при овладяването на учениците като взискателна аудитория“, поясни Карпачева. Младите учители са щастливи, че могат да дадат нещо на учениците. Които не могат да се справят, сами се отказват и така улесняват подбора на кадри", допълни директорът.

Възрастните учители с голям интерес се образоват в технологичните новости, участват в множество онлайн обучения, попиват дигитални умения – зад всички тези усилия отново стои любовта към децата, даде оценката си Карпачева. "Ние искрено желаем не само да обучим учениците, но и да ги възпитаме, доколкото е възможно“.

"Колеги жертват свободното си време, за да подготвят утрешните уроци- правят това, вместо да гледат например един хубав филм. Учителите знаят, че това е тяхната работа, а тя е мисия“, разказа Елена Карпачева.

"Учителят е авторитет. Родителите понякога имат изисквания, които нямат връзка с действителността в училище, защото те невинаги имат представа как точно протича учебният ден. Не е лошо обаче и те да налагат мнението си, защото са наши съюзници. Връзката родител-учител е много важна“, каза още директорът.

По думите й, в момента, в който ученикът прекрачи прага на училището, учителите вече са отговорни за него. Разбираемо е притеснението на родителите за безопасността на децата им, но не е необходимо да им звънят по телефона през 15 минути, заяви Елена Карпачева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).