Елена Поптодорова: Изборите в Молдова и Грузия са екзистенциален тест за двете бивши съветски републики

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
21:14 / 21.10.2024
360
Изборите в Молдова и Грузия са екзистенциален тест, който ще определи стратегическата посока, в която ще се развиват в бъдеще двете бивши съветски републики – към проевропейските демократични ценности или ще се върнат отново в орбитата на Русия. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ дългогодишният посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова.

Изборът между Русия и Европа като важен партньор за развитие е от огромно значение и за двете страни. "Това са две държави, които са ясно посочени от Кремъл като зона на руски интерес. Така че в зависимост от изборния резултат ние ще можем да видим едно трайно укрепване на европейското пространство или обратно, ще се създадат условия, в които да се упражни намеса и натиск, който да откъсне двете държави от естествения път на европейско развитие, който всъщност и гражданите желаят,“ каза тя.

В Грузия големият залог е опозицията да успее да се обедини и да вземе превес над управляващата партия "Грузинска мечта“, като според нея това е осъществимо стига да няма голяма външна намеса от руска страна, за да не повлияе на гласовете вътре в страната. Надеждата е Грузия да се върне на този демократичен, цивилизован път на законодателство, който тя имаше в първите две години от управлението на "Грузинска мечта“.

Президентските избори в Молдова са също с все още неясен резултат, тъй като макар че настоящият проевропейски държавен глава Мая Санду е с 20% преднина спрямо следващия кандидат, бившия прокурор на Молдова, подкрепен от Русия, така няма предвидимост в това как ще се групират партиите на втория тур, който ще се проведе на 3 ноември. "Референдумът даде доста добър резултат и макар че тя няма да е правно обвързваща поправка, но политически, а и психологически е много важна за ускореното присъединяване на Молдова към Европейския съюз. Става дума за 2 нови параграфа, в които се обявява членството в Европейския съюз като необратим път и като стратегическа цел на Молдова,“ обясни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Известен българин: За първи път ми се случва със сметката да ми д...
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Диагностицирането на този дефицит става чрез преглед при ендокрин...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари
Професор: Още през 60-те години на миналия век България е произве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).