Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Джасим: Когато държавата неглижира гражданите, инстинктът взима връх
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 30.08.2023Коментари (0)816
© Личен архив
Има три неща, които държавата би следвало да гарантира на гражданите: неприкосновеност на тялото и имуществото, въздаване на справедливост и борба с природните стихии. Българската държава от десетилетия насам не успява да се справи и с трите едновременно. Това каза историкът и преподавател Емил Джасим в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите му липсата на вяра у хората, че ще получат справедливост в дадена ситуация, води до пълен разпад на държавността и самоуправство. "Това е начин, по който се решават проблемите там, където няма държава – определени места в Близкия изток, Африка, навсякъде, където държавата отсъства или е хиперрепресивна. Когато държавата неглижира гражданите, инстинктът взима връх“, коментира Емил Джасим.  

Случаят с прегазеното от ТИР дете и убития в последствие шофьор според него има много измерения, смята преподавателят. "Едно от тях е защо ТИР-овете минават от там, защо родителите не са били с детето. Навсякъде можем да видим пропуска на държавата да реши тези проблеми, т.е. да не създаде изобщо предпоставка за създаване на самоуправство, за престъпление по небрежност“, коментира Емил Джасим.  

Според него обществото трябва да реагира на всички подобни случаи, но понякога то реагира без достатъчно познания, допълни той.  

"Аз съм много "за“ всеки да изразява всякакво мнение. Въпросът е, че в крайна сметка това не би следвало да влияе на решенията на съдиите и не би следвало да влияе на работата на прокурорите. Понякога чисто човешката гледна точка може да се различава от тази на закона. И тук идва големият въпрос ние какво искаме – нашата чисто човешка гледна точка ли винаги да доминира, или искаме законът да доминира“, коментира Емил Джасим. 

Корупцията в съдебната система и в прокуратурата е част от проблема, смята той. По думите му единственият начин да се върне доверието на обществото в правораздавателната система е изчистването на корупционните петна в институциите, свързани с правоналагането. "Това е разковничето. И това, между другото, не е нещо трудно, просто се изисква обществена воля“, допълни Емил Джасим.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: