Енергиен експерт за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй": Зомби проекти - не ни трябват нови ядрени мощности 

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
09:16 / 26.10.2023
1085
Наблюдава се поредното отместване на фокуса в зомби мащабни проекти, които създават риск да застрашат изцяло финансовото здраве на българската енергетика и като цяло на икономиката ни. Така коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“ Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията.

"Чисто като инвестиция има риск такъв проект да захрани мрежата на влияние в българската политика и икономика, за които продължаваме да говорим, и те са почти изцяло свързани с Русия. Ние смятаме, че не са ни необходими тези допълнителни мощности, защото можем да се справим и без тях", добави Алексиева.

По думите й е изключително важно да се направи оценка на риска от подобен проект: "Нашите анализи показват, че ние абсолютно можем да продължим да сме износител на електроенергия и не ни трябват нови ядрени мощности. От тази гледна точка не виждаме изобщо дали трябва това да е приоритет на първо място, тъй като ние говорим за либерализацията на електроенергийния пазар, демократизация на електроенергийната система като цяло, енергийната бедност това са много-много належащи промени и заплащането на огромна инвестиция в такъв проект неминуемо ще донесе рискове".

Виж коментарите (0)

Още по темата (60):
28.06.2024 БСП иска оборудването от АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна, докато не стане ясно дали може да се ползва за АЕЦ "Козлодуй"
27.06.2024 Енергийният министър: Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав
26.06.2024 Кабинетът одобри нов договор, съврзан с АЕЦ "Козлодуй"
26.06.2024 В АЕЦ "Козлодуй": Провеждат важни учения, които ще продължат и утре
25.06.2024 Шефът на АЕЦ "Козлодуй" след инцидента с теча: За съжаление е човешка грешка, този, който я допусна е отстранен
25.06.2024 Ключови новини за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).