Енергийният министър: За първи път в 50-годишната си история това се случва в АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
18:43 / 08.08.2024
1441
Сътрудничеството ни със САЩ в областта на ядрената енергетика е водещ фактор за гарантиране на енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов, който разговаря с Дейвид Райт, комисар в Комисията за ядрено регулиране на САЩ. Министър Малинов открои активните усилия на двете държави за диверсификация на енергийния отрасъл в България като водещ приоритет на това сътрудничество.

"За първи път в своята петдесетгодишна история пети блок на АЕЦ "Козлодуй“ е зареден с алтернативно гориво – това на Уестингхаус“, подчерта енергийният министър и изтъкна многостранните ползи от тези усилия за сигурността на енергийния отрасъл.

"След успешното внедряване и устойчивата работа на 5-ти блок с гориво от американската компания Уестингхасу, в момента се разглежда възможността за използване на няколко касети със същото гориво и за 6-ти блок на атомната централа“, каза още министър Малинов. По време на разговора двамата се обединиха около това обменът на опит и ноу-хау между експерти от двете страни в областта на ядрената енергетика да продължи активно.

Министър Малинов запозна г-н Райт и с интереса на българската страна към развитието на технологиите за малки модулни реактори като гъвкав вариант за допълване на енергийния микс и гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

"Проучваме активно тези технологии и считаме, че те могат да бъдат отлична възможност за допълващи енергийни мощности, които отговарят напълно на изискванията за декарбонизация на отрасъла и чието изграждане отнема по-малък времеви и финансов ресурс в сравнение с класическите ядрени реактори“, посочи Малинов.

Контактите между България и САЩ по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй“ също бяха сред темите на разговор между министър Малинов и Дейвид Райт. Енергийният министър изтъкна необходимостта изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй“ да се реализира във възможно най-кратки срокове. По неговите думи, изборът на технологията АР-1000 на американската компания Уестингхаус и световния лидер в изграждането на ядрени блокове “Хюндай инженеринг енд кънстракшън“ е гаранция за успешна реализация на проекта.

Виж коментарите (0)

Още по темата (69):
12.09.2024 КЗК погна АЕЦ "Козлодуй"
02.09.2024 Пълна подкрепа от парламента на Южна Корея за новите мощности в АЕЦ
"Козлодуй"
16.08.2024 Енергийният министър: Няма решение за изграждане на площадки за съхранение на ядрени отпадъци на територията в България
13.08.2024 Голяма рокада в "Уестингхаус", ще засегне и технологията AP1000 и България
31.07.2024 Ето какво реши енергийната комисия относно АЕЦ "Козлодуй", оборудването на "Белене" за Украйна и парогенераторите
29.07.2024 АЕЦ "Козлодуй" получи лицензите за експлоатация на три от ядрените
съоръжения
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).