Ето какво трябва да знаем за истинския мед
Георги Георгиев започва да се занимава активно с пчеларство от 1998 година. През 60-те години на миналия век, в ученическите си години, преминава през курс за отглеждане на пчели. Бил е председател на Съюза на пчеларите в София. Георги Георгиев е работил като учител по математика във Втора немска гимназия в София.
"Пчелното семейство живее през зимата благодарение на въглеродния двуокис. Още не е разгадан животът на пчелното семейство през зимата - как пчелите презимуват“, каза в предаването "Нощен хоризонт“ по БНР Георги Георгиев.
Според него не само употребата на пестициди за пръскане на посевите е причината за смъртността на пчелните семейства:
"Трябват знания, трябва обучение. Без да познаваме биологията на пчелното семейство, резултатите ще бъдат такива“.
Той подчерта, че не трябва да се загрява медът и да става течен, защото се унищожават ензимите и лечебните качества:
"Правилно е да се казва кристализирал мед. Винаги в природата има два процеса - единият се нарича кондензация, другият се нарича кристализация. Когато медът кристализира, той събира енергия. Когато човек яде кристализирал мед тази енергия се освобождава в него и той е полезен. Защо хората са си внушили, че течният мед е по-добър от кристализиралия, аз не знам. Истинският мед след първия, втория месец кристализира, само акациевият мед кристализира след една година, защото в него има много фруктоза“.