Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евробарометър: 53% от българите смятат, че сексуалното насилие над деца онлайн е широко разпространено
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 13.10.2023Коментари (0)876
©
95% от европейците искат закони за защита на децата от сексуално насилие онлайн.

53% у нас потвърждават, че в България проблемът със сексуално насилие над деца онлайн е широко разпространен.

58% от анкетираните в България смятат, че възможността за откриване на случаите на насилие над деца е по-важна от правото на поверителност онлайн.

Седмици преди гласуването в Съвета на Европейския съюз на регламента за сексуалната злоупотреба с деца, данни на ЕCPAT и NSPCC потвърждават, че европейците искат онлайн безопасност за децата във всички платформи.

Ново проучване, проведено в навечерието на гласуването в Съвета на ЕС на Регламента за сексуалното насилие над деца, разкрива, че 95 % от европейците искат регулации, които гарантират безопасността на децата в интернет.

Цели 81% подкрепят стъпки, които задължават доставчиците на онлайн услуги да откриват, докладват и отстраняват сексуална злоупотреба с деца онлайн, а 91% смятат, че доставчиците на онлайн услуги трябва да бъдат задължени да разработват и адаптират услугите си така, че да предотвратяват сексуална злоупотреба и експлоатация на деца онлайн. Общественото очакване е лидерите на ЕС да направят повече за защитата на децата онлайн.

Данните не са изненада. Резултати от проучване на Евробарометър от юли месец тази година потвърждават, че 92 % от европейците смятат, че децата все повече са изложени на риск от сексуална злоупотреба в интернет, а 4 от 5 граждани на ЕС подкрепят предложението на ЕС за борба със сексуалното насилие над деца. Предложеният закон ще задължи доставчиците на онлайн услуги да оценяват и предотвратяват всеки риск от сексуална злоупотреба с деца на своите платформи, както и да откриват, докладват и премахват такова съдържание онлайн.

Проучването е проведено сред 27-те държави членки, в това число и България. Анкетирани са 26 000 лица на възраст на 18 години, в България участниците са 1 050. Според данните от Евробарометър 71% от европейците са готови да направят известен компромис с личния си живот онлайн, ако това помогне за защитата на децата от потенциална сексуална злоупотреба и експлоатация онлайн, а над 70% подкрепят откриването и премахването на материали със сексуална злоупотреба и набеждаване на деца в криптирани от край до край платформи.

Резултатите от България

Според данните от Евробарометър 92% от българите са напълно или по-скоро склонни да се съгласят, че децата са изложени на все по-големи рискове онлайн. Над половината – 53% - потвърждават, че в България проблемът със сексуално насилие над деца онлайн е широко разпространен.

У нас 58% смятат, че възможността за откриване на случаите на насилие над деца е по-важна от правото на поверителност онлайн, други 37% смятат правото на поверителност онлайн и възможността за откриване на случаите на насилие над деца за еднакво важни и само 2% твърдят, че правото на поверителност онлайн е по-важно от възможността за откриване на случаите на насилие над деца.

Два инструмента за откриване на случаи на сексуална онлайн злоупотреба от платформите са най-подкрепяни у нас.

- "Инструменти, автоматично откриващи изображения и видеоклипове, свързани със сексуално насилие над деца, които вече са известни на полицията, за да установят къде в онлайн пространството отново се споделят тези изображения и видеоклипове“ – 52%

- "Доставчиците на услуги да откриват материалите със сексуално насилие над деца и разговорите за сприятеляване с цел склоняване към сексуални действия в съобщенията (напр. имейл и чат), ако има значим риск от сексуално насилие над деца в конкретна платформа“ – 51%.

У нас точно 80% са напълно и по-скоро подкрепящите приемането на нов закон за онлайн защита от сексуално насилие на деца.

Какво е предложението, което предстои да се гласува в Европейския парламент?

На 3 август 2024 г. ще изтече законът на ЕС, който позволява на доставчиците на онлайн услуги доброволно да откриват и докладват случаите на сексуално насилие над деца онлайн. ЕС предложи нов закон, който ще задължи доставчиците на онлайн услуги да предотвратяват случаи на сексуално насилие над деца в рамките на предоставяните от тях услуги. Ако не успее да предотврати насилието и в случай на значим риск от сексуално насилие над деца, доставчикът на услуги може да бъде временно задължен да разкрива и докладва случаите на сексуално насилие над деца онлайн. Ако това ново законодателство не бъде договорено до август 2024 г., разкриването на случаи на сексуално насилие над деца онлайн в рамките на онлайн комуникациите – доброволно или не – ще стане незаконно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: