Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутатът Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Не трябва да отслабваме сигурността нито на Шенгенското пространство, нито на ЕС
Автор: Йоланда Пелова 22:43 / 06.08.2024Коментари (0)1410
©
Общата позиция на ЕНП и на много други групи в ЕП е, че ние не трябва да отслабваме сигурността нито на Шенгенското пространство, нито на ЕС като цяло. Призоваваме правителството в Будапеща да промени своето решение за влизането руски и белоруски граждани на територията на Шенгенското пространство. Надявам се това да се случи, за да няма по-нататъшно увеличаване на риска за  сигурността на европейските граждани. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" евродепутатът Андрей Ковачев от групата ГЕРБ/ЕНП.

"Сигурността на външните граници на ЕС е общ ангажимент на целия ЕС и призоваваме за повече финансов, кадрови ресурс на външните граници, както и за новата обща политика за бежанците или тези, които търсят закрила в ЕС за повече солидарност. А тези, които са криминално проявени да бъдат върнати там откъдето са пристигнали. Темата за подкрепата на семействата, особено на децата, там имаме сходни позиции с правителството на г-н Орбан. Но има теми, като геополитическите, свързани с Русия и намаляването на сигурността на Шенгенското пространство, по отношение влизането без предварителен контрол на тези хора, които получават визи, защото унгарската виза е също така и шенгенска виза. Гражданинът на Руската федерация и на Беларус, който има унгарска виза има право безпроблемно да се движи в целия ЕС. Притесненията изказани от г-н Манфред Вебер и писмото му към председателя на Съвета беше в тази посока - да се анализират рисковете от този ход и да се призове правителството в Будапеща да не продължава с тази политика. Национално решение е да развиват икономически отношения, ако са решили. В Унгария са взели решение да строят отново руска ядрена централа. Има теми, по които имаме различия", отбеляза евродепутатът Андрей Ковачев.

"Писмото на 67-те евродепутати и на Манфрен Вебер е да се направи анализ дали има риск за сигурността на Шенгенското пространство.  Ако се окаже, че има риск, аз смятам, че всичко трябва да бъде направено в сътрудничество и взаимно уважение и Унгария да убеди експертите на Европейския съвет, че няма такъв риск. Ако това се случи, нещата ще бъдат изяснени", коментира Андрей Ковачев.

Отношенията на Виктор Орбан със Северна Македония и интересът му да даде немалък заем на Република Македония.

Многократно сме били в контакт с Виктор Орбан и сме споделяли притеснения по отношение на част от медиите в Република Северна Македония, които са собственост на унгарци, и развиват недружелюбна политика спрямо България. Друга болна тема е с коридор № 8, за нас това е изключителен приоритет, свързването на Адриатика с Черно море. Този коридор има геополитическо значение и призоваваме правителството на Скопие да продължи с изграждането на жп линията. Ние, разбира се трябва да си свършим нашата работа, за да стане факт този коридор № 8 и той не трябва да бъде спиран за това, че искат да изграждат коридор № 10.  Обсъждали сме с колегите в Будапеща и с партията на Орбан - ФИДЕС, с които имаме добри контакти, нашите сериозни притеснения по отношение на сегашната Република Северна Македония. Желаем да се намери едно взаимно приемливо решение в Скопие да не бъдат мотивирани, че могат да продължат с тази недружелюбна към България политика. Или да не спазват приетите от тях самите рамки за започване на преговори. Или да бъдат по някакъв начин мотивирани, че могат и по друг начин да се случат нещата. Защото рамката, която беше приета е общоевропейска рамка, приета е от всички страни-членки и е ратифицирана от парламентите на България и Северна Македония и тя трябва да бъде изпълнена. Без очакванията в Скопие, че може чрез лобизъм в Будапеща, или в Берлин, Вашингтон, Брюксел или Париж, да се промени тази рамка", подчерта Андрей Ковачев.



Още по темата: общо новини по темата: 9
06.08.2024 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
22.12.2022 »
22.12.2022 »
13.12.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: