Европа признава и филето “Елена"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:08 / 17.11.2012
644
След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита. По-голямата част от процедурата е преминала успешно в Брюксел, съобщават производители от региона. Сред тях са обикновената и кайзерована пастърма, филето "Елена" и ролето "Трапезица".

Сертификатите на четирите хранителни продукта се отнасят до спецификата и технологията на производство и до техните защитени наименования. Така сега въпросните деликатеси ще могат да бъдат произвеждани в този си вид и с тези имена от само фирми, които са членове на Сдружението за производство на традиционни сурово сушени месни продукти към Асоциацията на месопреработвателите в България.

Петранка Новосад, собственик на една от фирмите, призна, че тя и колегите месопреработватели от региона очакват след получаването на сертификатите от Брюксел пазара да се раздвижи и защитените продукти да могат да се изнасят в Европа.

"Ние винаги сме произвеждали продукти по традиционните рецепти и не сме правили компромиси с качеството. Сега с тези сертификати качеството на нашите продукти вече ще бъде защитено и гарантирано и при износа им в Европа", обясни тя. Само една фирма произвежда в региона т.нар. търновски суджук, който обаче за разлика от горнооряховския, все още не е сертифициран като защитено географско указание.

Производителите на традиционните трайни колбаси обясняват също, че защитените от Европейската комисия продукти се произвеждат от различни видове месо в точно определени пропорции, при стриктно спазване на старите рецепти и строго определен период на сушене за да се запазят автентичният вкус и качества. В тях абсолютно е забранено и използването на соя като заместител на месото.

Досиетата на деликатесите са внесени за разглеждане в Брюксел още преди две години и вече обстойно са проверени. Одобрените за национална интелектуална собственост филета и луканки и пастърма ще бъдат маркирани със специално лого върху опаковката и всеки опит за производството им от фирми, нямащи това право, ще се санкционира.

Производителите имат амбиция да бъдат признати като храни с традиционно специфичен характер също така и луканките "Търновска", "Трапезица" и "Чумерна".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).