Европейката комисия отпуска спешно близо 11 млн. евро за българските фермери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:55
238
"Европейската комисия одобри без забележки седемнадесетото изменение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и над 90 млн. евро ще бъдат реализирани за инвестиционни проекти". Това заяви в Брюксел пред медии министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Той допълни, че преразпределението на средствата е от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и ще гарантира балансирано и ефективно насочване на финансовия ресурс по Програмата, в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво.

Средства бъдат прехвърлени към подмерки 7.2, 4.1 и 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Това преразпределение осигурява ефективно използване на средствата в съответствие с националните и европейски приоритети, като подпомага успешното завършване на програмния период.

Едновременно с това, министър Тахов информира че Европейската комисия предлага отпускането на 10,9 млн. евро кризисна помощ за българските фермери, пострадали от неблагоприятни климатични условия през пролетта и лятото на 2023 г. "Получихме уверение, че към нашата държава ще бъдат отпуснати близо 11 млн. евро, което се случва за първи път по тази механизъм", каза още министър Тахов и допълни, че след окончателното решение, което се очаква на 7 октомври, "общо над 200 млн. лева тръгват към българското земеделие".

Министър Тахов припомни, че в началото на септември България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата и пожарите. Министерство на земеделието и храните изпрати писмено искане към Комисията да задейства защитен механизъм. България бе засегната от сушата, която навреди на пролетните насаждения, най-засегнати са царевица и слънчоглед.

Средствата ще позволят да бъдат компенсирани фермерите, загубили част от продукцията си и в резултат, част от доходите си. Тази помощ е част от общ пакет от 119,7 млн. евро, разпределени между пет държави-членки на ЕС, включително Германия, Естония, Италия и Румъния. Средствата ще компенсират загубите, понесени от сушата и пожарите, които засегнаха основни култури като царевица и слънчоглед.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Социологът Юрий Асланов: Ваня Григорова няма да бъде единствената...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
Тошко Йорданов повежда листите на "Има такъв народ" във Варна
Изследване на " Галъп": Говори се, че българинът е русофил на фон...
Бойко Борисов: Кметовете са в листите, за да покажем, че ГЕРБ иск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).