Евростат: Едва половината български фирми със собствен сайт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:16 / 16.03.2013
492
Едва половината от българските фирми (48,8%) имат собствен сайт, а 88 на сто от тях - над 25 хиляди компании, имат достъп до интернет. Това показва анализ на европейската статистическа служба Евростат за сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Средно за Европейския съюз процентът на компаниите със собствен уебсайт е 70%. За Финландия, Швеция, Великобритания статистиката отчита, че около 90% от предприятията имат свой сайт, съобщи БТА.

От Евростат отчитат още, че около половината от българските предприятия са използвали електронен подпис както и автоматизиран обмен на данни с външни информационни и комуникационни системи. В страни като Финландия и Швеция тези ИКТ процеси надхвърлят 80%.

Български предприятия, които са използвали IT системи за вътрешен обмен на данни, са били около 43% или близо 12 хил. В ЕС първенството по този показател отново се дължи от Финландия и Швеция - (83%), а най-нисък е този показател в Полша - 32% и Румъния - 39%.

Като цяло от Евростат отчитат, че информационните и комуникационни технологии са станали вече неразделна част от функционирането на предприятията в ЕС и развитието на електронния бизнес и електронната търговия.

Между 95 и 100% от предприятията в 19 страни на ЕС са превърнали информационните технологии в свой източник за бизнес и търговия. Всяко трето българско предприятие или над 9000 предприятия са имали автоматично свързани бизнеспроцеси със свои доставчици или клиенти. По този показател изпреварваме доста страни в ЕС, където средният процент е 23.

Най-много са използвали комуникационни технологии за доставчици и клиенти в Хърватия - 47%, Латвия - 43%, Словакия - 40%.Най-слабо тези бизнесотношения са развити в Унгария - 11%, Румъния и Исландия - 14% и Чехия - 15%.

Анализът на европейската статистическа служба акцентира и върху търсенето на ИТ специалисти като почти всички страни отчитат трудности при наемането на подобен вид професионалисти, съобщава БТА.

Най-много ИТ специалисти се търсят естествено в предприятия, пряко заети с информационно-комуникационните технологии (над 50%). Като цяло секторът с ИТ специалистите в ЕС възлиза на близо 5% от почти всички предприятия в ЕС с най-малко 10 наети лица. Най-много се търсят, но и най-малко трудности има при наемането на ИТ специалисти в Ирландия, Люксембург, Австрия и Швеция.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).