FT: Селското стопанство в България се възстановява

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:33 / 27.04.2013
671
Селскостопанският сектор в България се развива в положителна посока, пише Financial Times. Експортно ориентираната агроиндустрия в страната се оказва правилният път, а малките ферми имат възможност да изнасят качествена продукция в чужбина.

Все още обаче предстои българското земеделие да постигне максималния си потенциал, пречка за което са нанесените вреди от 90-те години, пише още изданието .

Аграрната промишленост на страната се фокусира върху зърнопроизводството, особено в Добруджа, която е житницата на Европа от хиляди години. България изнася около 2,5 млн. тона жито годишно, което не е никак зле за малка държава. Земеделието генерира продукция за 3,64 млрд. лева или около 5,6% от БВП на страната през 2011 г.

След падането на комунизма се стига до сегашната фрагментация на българското земеделие. В продължение на десетилетие секторът страда от недостиг на инвестиции - както частни, така и публични. Нещата обаче се променят, след като страната става част от ЕС, осигуряват се европейски средства, а икономиката се възстановява.

"България има природни ресурси от гледна точка на земята, притежава и добри земеделски традиции", смята израелски инвеститор, според когото най-големият проблем е консолидацията на собствеността - площите са разделени на парцели и е много трудно да се закупят големи територии.

Според него периодът на 90-те са "изгубени години", от които България все още се възстановява.

Поне след всички тези "загубени години", инвестициите отново потичат към българското селскостопанско, завършва статията.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Абсурдна ситуация: Заради протеза у нас искат да отнемат категори...
ДАНС: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуник...
Скок на болните от COVID-19: За какви симптоми трябва да внимавам...
Катастрофа на АМ "Тракия"!
Теглят с жребий серийните номера на машините за гласуване на пред...
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).