Фармацевти: Новите знаци върху опаковките на лекарствата няма да повлияят на цената им

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:47 / 01.11.2012
858
Новите изисквания за маркиране на опаковките на лекарствата със специален баркод се отнасят само за медикаментите, които са застрашени от фалшификация. Това каза Светозар Петров, управител на един от аптечните складове на фармацевтична компания.

"Това изискване е част от европейската директива за борба с фалшивите медикаменти и вероятно ще бъде въведено през 2014 година", обясни още Петров. Според него инвестицията, която аптеките ще трябва да направят, за да се оборудват със специализиран софтуер за разчитане на бар-кодовете, по никакъв начин няма да се отрази върху цените на лекарствата като цяло.

"Подкрепяме въвеждането на това изискване, защото фармацевтите заемат важна роля в предотвратяване разпространението на фалшиви лекарства, а това е борба, в която трябва да се включат всички по веригата - производители-дистрибутори-фармацевти-пациенти", каза още Петров. Според него най-често фалшифицираните лекарствени продукти са Виагра, Циалис и Левитра - лекарства за лечение на еректилна дисфункция (импотентност).

Припомняме, че за да се проследяват по-лесно лекарствата, застрашени от фалшификация, производителите ще бъдат задължени да слагат специален бар-код върху опаковката на медикамента. По този начин ще може да се проследи пътя на лекарството от производителя до пациента, както и да бъде защитено то от фалшификация.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).