Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фермери: Всеки, който създава трайни насаждения, отчита опасността от форсмажорни обстоятелства
Автор: Екип Varna24.bg 23:02 / 18.09.2024Коментари (0)611
©
През изминалото необичайно сухо лято, в което екстремните горещини се редуваха с бури и градушки, овощари в цялата страна понесоха тежки загуби от очевидните климатични промени. 

След градушката в средата на юли, която унищожи реколтата плодовата реколта в стопанството на Синан Вейкал, стопанинът е успял да продаде минимално количество плодове за сок, а всичко останало само е обрано от дърветата, за да бъдат предпазени от болести и неприятели. 

"Проблемът е, че със забавянето на Стратегическия план, новите нормативни правила и субсидиите, се забавиха и застраховките. Всичко е въпрос на финансови средства и не успяхме да застраховаме, въпреки уговорките, затова компенсациите ще бъдат само по държавната помощ за пропаднали площи, което е крайно недостатъчно“, сподели той за agri.bg.

Производителят е на ясно, че всеки който създава трайни насаждения, отчита опасността от форсмажорни обстоятелства, но е важно да има подходящи инструменти за справяне с тях. 

Вейсал напомни, че третият стълб на Общата селскостопанска политика – "Управлението на риска“ среща много голям отпор и не се пуска в действие. "Нямам очаквания за този програмен период да работи. Там има обезщетения не само за 100% пропаднали площи, но и за пропуснати ползи. Става дума за общия застрахователен фонд, в който трябва да участват държавата, застрахователите и земеделците. Това се говори от години, но така и не става факт“, коментира още той. 

"За риска, свързан с климатичните промени, най-смислена е препоръката да се създаде кризисен фонд, който да не действа постфактум, а да бъде насочен към иновации, застраховане и менажиране на риска преди да са се случили катастрофалните събития, на които сме свидетели“, коментира Галина Пейчева – Митева, член на борда на Европейската организация на собствениците на земи (ELO) пред Блумбърг. 

"Факт е, че рисковете, както и времевите диапазони за тях, не отговорят на нашите нужди“, каза фермерката, която през годините е застраховала своите площи, но е изпитвала разочарование при неблагоприятни събития. 

В момента единствената застраховка, която се ползва в нейното стопанство е тази, която осигуряват производителите на семена, при непоникване при суша. "През последната година много от тях, също обявиха, че няма да има такава застраховка, което вероятно е свързано с големия броя застрахователни искове“, сподели още тя.

Пейчева препоръчва да се промени застрахователната рамка в посока, която да отговоря на нуждите на производителите, не само да менажира риска на застрахователите при настъпване на събитие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Мигрантски натиск към България
Отношенията София-Скопие
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: