Финансист: Нямаме антиинфлационна политика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:15
205
Международната агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България -  BBB с положителна перспектива.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външна и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. 

Финансистът Любомир Дацов заяви, че докладът отразява случващото се в у нас. "Не само че трудно изпълняваме инфлационната цел, но и не се сравняваме със същите критерии. Наблюдаваме разпад на индустрията в Европа, макар в последния месец да има известна стабилизация. Проблемите с безработицата се задълбочават, това означава, че инфлацията ще бъде пресирана и ще остане ниска, което ще се пренесе и на България. За нас е важно да стопим разликата с другите, а нямаме антиинфлационна политика. Икономическият растеж няма да спадне много, защото има ръст на потреблението през последното тримесечие. Вероятно ще има 2,4-2,6% растеж към края на годината", коментира пред NOVA NEWS той. И допълни, че при решаване на проблема с бюджетния дефицит, е възможно България да влезе в еврозоната.

Икономистът Георги Вулджев от своя страна сподели, че докладът няма новина, защото е същият като предишния. "Инфлацията и преди беше основният казус. От Fitch очакват в началото на 2025 г. да покрием инфлационния критерий. Перспективата пред кредитния ни рейтинг остава положителна, но има и песимистични забележки. Те са свързани с ниската производителност на труда и демографските проблеми. Липсва и ясна средносрочна фискална стратегия. Това са фактори, спъващи икономическия растеж. Прогнозата за ръст на БВП падна от 2,4% до 2%", отбеляза той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (40):
21.10.2024 Доброслав Димитров: Да правиш подоходна политика чрез минимална заплата, е изключително вредно
19.10.2024 АИКБ: Минималната работна заплата трябва да е между 680 и 800 лева
18.10.2024 Тодор Капитанов, КНСБ: Цените постоянно растат, не са спрели, нищо, че има по-ниска инфлация
18.10.2024 Красен Станчев: Рисковете, свързани с геополитическата ситуация и войната на Русия срещу Украйна, изискват по-сериозни буфери в бюджета
16.10.2024 Симеон Дянков: 3% дефицит е опасен
15.10.2024 Работодателите скочиха срещу определянето на минималните осигурителни прагове и ги нарекоха генератор на "сива икономика"
Още новини от Национални новини:
Саламите ще скочат с 25%, ако станат качествени
Земетресение разлюля България
Президентът получи екип и покана да посети Антарктида, а той обещ...
"Пътна полиция": Над 5000 тежки катастрофи до 20 октомври у нас
Научен екип на "Ел Би Булгарикум" с ново изследване на свойства н...
Министърът на вътрешните работи прие протестиращите представители...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).