Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансовите пазари се фокусират върху стимулите, които да активизират икономическия растеж, а не върху големите проблеми
Автор: Живко Кръстев 13:14 / 08.07.2024Коментари (0)1579
©
Големият проблем на финансовите пазари в момента е, че се фокусират върху способността да получат в глобален мащаб някакви стимули, които да активизират икономическия растеж, а не върху големите проблеми. Това каза главният инвестиционен консултант от "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в рубриката "Парите ви на фокус" на предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

По думите му политическите събития, като победата на лейбъристите във Великобритания и на крайнодесните във Франция, води до краткосрочни реакции на финансовите пазари, но според него дългосрочният ефект или какъв ще бъде резултатът от тези избори след 2, 3 или 5 години все още е неясен. "Тук има много сериозно разминаване между това, което пазарът иска да види, и реално това, което се случва. Защото пазарът се фокусира върху икономическия растеж и ограничаване на задлъжнялостта, която расте в Европа и в световен мащаб от гледна точка на дълговете на държавите."

Според специалиста дългосрочната реакция би била негативна, ако не се излезе с някакви дългосрочни планове за промяна в икономиката. "Ако не видим стимули в икономически план: намаляване на лихвите, държавите да измисли по какъв начин да работят заедно за икономическия растеж, това в един момент ще се върне много, много страшно на пазарите", каза той и допълни, че в момента в демократичните страни не може да се определи коя стъпка трябва да предприеме: дали да защитава икономиката и социалните плащания или да остави това, което е в основата на пазарната икономика, а именно предприемчивостта,  свободната търговия.

 

Трайното влошаване на пазара на труда в Америка, разкриването на нови работни места предимно в държавния сектор, очаквано ще доведе до намаляване на лихвите от Централната банка. Дори някои големи инвестиционни банки вече говорят, че това ще се случат септември месец. Големият риск според Цветослав Цачев е ако видим по-дълбока корекция, дори мечи пазар по подобие на 2022 година, т.е. в рамките на една година например акциите да падат с 30%.

 

"Когато частният сектор и особено малкия бизнес са в изключително тежка ситуация, когато малкия бизнес не създава работни места, икономиката е в рецесия. И това означава, че лихвите трябва да паднат много по-бързо, за да се излезе от тази рецесия, много повече отколкото очаква пазарът. Това, когато го погледнем през призмата на финансовите пазари, означава две неща: първо, че облигациите имат възможност да растат, като със сигурност ще видим нещо подобно и в Европа, и другото е, че фондовият пазар ще получи по-голямо намаление на лихвата, но причината е не да се активизира икономиката, а да се спре рецесията, което именно е негативно за акциите."

 

Технологичните компании в момента са близо до върховете си, показват добри резултати и имат много висока оценка, обясни финансовият консултант и добави, че големият оптимизъм на пазара рязко ще се охлади, ако трябва да се спира финансова криза. "В момента виждаме най-ниската турбулентност на пазарите за последните 10-15 години. Индексът на волатилността или още наричан "индекс на страха" в момента е на едни от най-ниските нива, съпоставими със съвсем спокоен пазар."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: