ГЕРБ опровергаха обвиненията на Зинаида Златанова, нарекоха я некомпетентна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:39 / 12.11.2013
1591
"Твърденията на вицепремиера Зинаида Златанова, по време на среща с Националното сдружение на общините, че ЕК е започнала наказателна процедура срещу България в областта на опазването на околната среда, не отговарят на истината. Това е поредната проява на фрапираща некомпетентност, демонстрирана от човека, който би трябвало да управлява системите и европейските средства, които са от огромно значение за държавата и представляват 60% от публичните инвестиции. За съжаление, всичко това се е случило на първата проведена среща между вицепремиера и общините, но се е превърнала в провал и е бил опорочен диалога. Тази неадекватност, която се демонстрира, може да изложи на риск не само текущия програмен период, но и бъдещия, за който в момента се провежда преговорния процес с ЕК". Това заяви народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева по време на извънреден брифинг вчера в Бургас.

Ивелина Василева коментира, че поредните некомпетентни и неадекватни твърдения са евентуална застраховка на правителството и персонално на вицепремиера Зинаида Златанова от бъдещи провали.

"За пореден път се прехвърля вина на правителството на ГЕРБ, което вече от 9 месеца не е на власт. Твърди се, че има писмо от ЕК, с което се спират средствата по ОП "Околна среда", но не е ясно има ли такова писмо и ако да - нека да бъде показано на българската общественост. Ако притесненията на г-жа Златанова са свързани с провеждането на тръжни процедури, при които е установено смесване на критерии - това касае проверка от Европейската сметна палата за обществени поръчки проведени през 2008 г. В нея се потвърждава становището на българския Одитен орган. Това касае три обществени поръчки, проведени през 2008 г., когато управляваше Тройната коалиция, но нашата цел не е да си прехвърляме отговорност, а сериозно и отговорно да се отнасяме към темата за европейските средства. Преди всяка публична изява, г-жа Златанова заявява, че не трябва да се политизира тази тема, а показва на практика точно обратното, включително и с официално прессъобщение от Министерски съвет", заяви бургаският депутат.

Тя подчерта, че всъщност проверките на трите обществени поръчки са извършени за периода 2008-2009 г., за които има кореспонденция между институциите Те са свързани с проекти на общините Перник, Хисаря и Белослав. Като недостатък е констатирано от българските власти смесването на критериите.

"Има нарушение на европейското законодателство тогава, нередностите са идентифицирани и са взети адекватни мерки. Напомняме на г-жа Зинаида Златанова, че една от тях е промяната на ЗОП през 2009 г.

Пред медиите Ивелина Василева представи годишния доклад на Европейската комисия и главна дирекция "Регионална политика и градско развитие", в който не се споменава нищо за спиране на програми или констатации.

"Това, което е постигнато по времето на управление на ГЕРБ е свързано със системите за контрол на взаимодействие с изискванията, за разлика от времето, когато към началото на 2009 г. България беше изправена пред сериозен проблем с адекватност на системите за управление и контрол", допълни Василева.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).