Габриела Руменова: Колкото по-дълъг е срокът на годност при козунаците, толкова повече стабилизатори и консерванти съдържат те

Автор: Цоня Събчева
Коментари (0)
18:35 / 06.04.2025
530
По-добре е да избираме българско агнешко, защото рискът да попаднем на дълбоко замразено месо, което в последствие е било размразено и се предлага за охладено, е по-малък. Това каза основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова в предаването "Метроном" на Радио "Фокус".  

Агнешкото месо задължително трябва да има печат. Ако той е червен, това означава, че е вносно.  

Върху яйцата трябва да има цифров код, който показва начина, по който са отглеждани кокошките, и страната на произход. Срокът на годност на яйцата е до 28 дни от снасянето. Срокът на годност на боядисаните яйца, които се продават в търговските обекти, е не повече от една седмица, като те също трябва да бъдат съхранявани в хладилник, подчерта Руменова. "Там рисковете са повече, защото не знаем нищо за това яйце, тъй като липсва информацията от цифровия код, не знаем как е съхранявано преди да бъдат сварено, след това с какви бои е боядисано“, поясни тя.

Всички бои за яйца съдържат вредни за здравето химикали. Затова Руменова препоръча използването на естествени багрила за боядисване.

Колкото по-дълъг е срокът на годност при козунаците, толкова повече стабилизатори и консерванти съдържат те, отбеляза тя. "Обикновено три-четири дни срок на годност се счита за приемлив. Трябва да обърнем внимание и на грамажа с оглед на защита на нашите икономически интереси. Сравнявайки цените обаче, трябва да имаме предвид и съставките. Нека да не се ориентираме към най-ниските цени, защото със сигурност съставките няма да ни удовлетворят“, призова Руменова.

Сигнали до "Ние, потребителите“, свързани с некачествени великденски стоки, все още няма. На страницата на Европейската комисия Safety Gate обаче има информация за забрана за детски великденски обеци, съдържащи прекомерна концентрация на кадмий – до 94% от теглото на изделието, обърна внимание експертът.

Габриела Руменова посъветва потребителите да не пазаруват през социалните мрежи, а винаги през официален електронен магазин, зад който стои лице, което предоставя информация за това кой е производител. "Производителят и търговецът на дребно носят отговорност за качеството и безопасността на продуктите“, посочи тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
07.04.2025 По какво може да се познае прясното агнешко месо: Разяснения от Агенцията по храните
07.04.2025 В България са внесени около 350 тона замразено месо от Нова Зеландия, ще ни го предлагат като току-що заклано по Великден?
07.04.2025 "Великденска кошница": В Гърция намаляват цените на някои продукти
06.04.2025 Експерт: Вече не се сещаме за времената от 2000 година, когато можеше с един камион стока да обърнеш целия пазар
05.04.2025 Експерт: За дните около Великден могат да се намерят пакети за почивки от 300 до 500 лв., а за луксозни 5-звездни хотели - цената на човек може да бъде над 700 лв.
04.04.2025 Кой твърди, че пералнята е само за пране? Чудесен уред е и за готвене
Още новини от Национални новини:
Цветан Цветанов: Политическата нестабилност и честата смяна на ми...
Трагедия в Кризисен център в Димитровград: 6-годишно дете издъхна...
Чести катастрофи, задръствания и свлачища - това ли е най-опасния...
Цените на българските плодове скачат драстично! Овощар: Дръвчетат...
По какво може да се познае прясното агнешко месо: Разяснения от А...
Основната причина за забавянето на ТЕЛК решения


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).