Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Габриела Руменова за открития в козметика пропионалдехид: Може да доведе до увреждане на репродуктивната система и други
Автор: Георги Иванов 09:36 / 05.06.2024Коментари (0)1474
©
Забраненият за употреба химикал пропионалдехид е открит в шампоани, балсами, душ гелове, парфюми, тоалетни води, кремове на световни марки в редица държави от Европейския съюз. Най-вероятната причина е производствена грешка. Това каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Пропионалдехид е засечен в продукти във Франция, Испания, Германия, Италия. Химикалът е много опасен за здравето, подчерта Руменова. "Той може да доведе до увреждане на репродуктивната система, до алергии, до нарушения в зрението. Отдавна е известно, че това химично съединение е вредно и абсолютно забранено за влагане в козметиката", обясни тя.

Изтеглянето от пазара на опасните продукти вече е започнало, но Руменова препоръча потребителите да следят регистъра на доказано опасните забранени стоки на Европейската комисия Safety Gate. "Там всеки от продуктите присъства със своето изображение, наименованието на брандовете и баркода, номера на самия продукт, по който може да се идентифицира, че е от въпросната проблемна партида. Когато говорим за стоки от европейски производители или вносител на територията на Европейския съюз, той може да бъде задължен да изтегли всяка една стока, за която е доказано по безспорен начин, че не съответства на действащите за територията на европейското икономическо пространство стандарти, регламенти, директиви, и да я унищожи", обясни експертът.

Габриела Руменова посъветва потребителите да обръщат внимание на това кой е производителят и вносителят на съответната стока, особено ако е от страна извън Европейския съюз. "Потребителите също трябва да бъдат отговорни, когато закупят дадена стока, да я съхраняват правилно, спазвайки указанията, да следят срока и начина на съхранение“, допълни тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Висша лига на Англия сезон 2024/25
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: