Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гергьовденската трапеза може да остане без българско агнешко
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 27.04.2015Коментари (0)1865
© Varna24.bg
Гергьовденската трапеза може да остане без българско агнешко месо, защото младите животни тази година са значително по-малко от обичайното. Освен това преди празника на свети Георги имаме три почивни покрай първи май. За тези дати много от овцевъдите са получили заявки за закупуване на животни директно от фермите. Цената за килограм живо тегло е 6 лева. Част от хората вземат живи животните от стопанствата, но някой предпочитат агнето да им бъде заколено на място. Така са по-сигурни, че ще имат за празника прясно месо. В някой части на страната цената от фермата е 5 лева за агнета до 30 кг и 4,50 лева за по-тежките, защото те имат повече мазнина и не са толкова вкусни. "Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език", сподели за "Монитор" Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите. От синия език през миналата година някой животни не се излекуваха и измряха, а други абортираха.

"Агнешко месо все още има, но остава под въпрос дали ще стигне за Гергьовден, защото бяхме свидетели, че последните два дни преди Великден родната стока се изчерпа", припомни Колев. При 50% рандеман, когато се закупува животно от фермата, цената излиза 12 лева. По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%

С наближаването на майските празници цените тръгват нагоре и в другите части на страната.

"Не е тайна, че потребители и производители са двете губещи групи от начина на ценообразуване у нас. За крайния потребител цените са стигнали тавана, а за хората, които произвеждат земеделска продукция са на дъното. При посредниците загуба няма. Подобна е ситуацията с прясното мляко, където цените паднаха с 25-30 на сто и в момента масово се изкупува по 50 ст./л от производителите, а в магазините кофичка кисело мляко от 400 г масово върви по левче", така определи ситуацията производителят. Овчето мляко пък се изкупува на 1,30 лева за литър. Стопанинът е категоричен, че животновъдството у нас изчезва, като прави паралел между годините, в които изнасяхме агнета с корабите и сегашния момент, при който няма достатъчно продукция дори за да задоволим собственото си доста свито потребление. Освен това отдавна са закрити пунктовете за изкупуване на агнета, а стопаните са притиснати от шепа търговци и прекупвачи на агнета, които им диктуват цените. Само две лицензирани кланици за овце и агнета има в момента у нас.




Още по темата: общо новини по темата: 6
06.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
20.04.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Избори в САЩ
Природни стихии
Коледно-новогодишни празници 2023/2024
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (506) 15%
Добре, но можеше и по-добре (465) 14%
Не се справи (646) 19%
Пълна трагедия (1794) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: