Главчев: Бюджетът за отбрана ще достигне 2,18% от БВП

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
18:24 / 22.07.2024
1231
България последователно полага усилия и изпълнява своите ангажименти за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Работим за модернизирането на българските въоръжени сили и прогресивно увеличаваме разходите за отбрана. Тази години ще достигнем и надвишим заложената минимална цел от 2%, а именно ще постигнем 2,18% от БВП. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на кръглата маса "НАТО на 75", която се проведе във Военния клуб в столицата под патронажа на Атлантическия клуб в България, предаде репортер на "Фокус"

"Страната ни е интегрална част от евроатлантическото семейство. Твърдо подкрепяме международния ред, основан на правила. България подкрепи решението от срещата на върха, като напълно бе защитен българския интерес за гарантиране националната ни сигурност в дългосрочен аспект", заяви Главчев. 

По думите му съюзниците продължават да смятат Руската федерация за основна опасност пред Алианса: "Това налага разработване на нов подход за сдържане, включващ укрепване на нашите възпиращи отбранителни способности и развиване на устойчивост за противодействие на руските хибридни и кибер действия особено на Източния фланг и черноморския регион". 

Главчев заяви, че България гледа на НАТО като дългосрочен и стратегически партньор на споделена сигурност, иновации, икономическо развитие и все по-активен обмен на опит и знания между съюзници, които имат общи интереси и споделят общи ценности. 

Той каза, че на Срещата на върха във Вашингтон Байдън определил България "сред една от общо четири държави на Източния фланг на НАТО".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (204):
17.10.2024 Иво Инджев: Основна теза на агресорите е, че Украйна е марионетка и изпълнява чужда воля
17.10.2024 ЕК с много добра новина за българските земеделци
15.10.2024 Пускат безплатен транспорт до училище за украинските бежанци във Варна
13.10.2024 Асен Агов: Русия се съсипва от Путин
09.10.2024 Премиерът: България застана зад Украйна от първия ден на войната и ще продължи да го прави, докато е нужно
08.10.2024 Зърнопроизводители в стачна готовност, искат спешна среща с финансовия
министър
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).