Главен комисар Кангалджиев: Към момента няма опасност за населението в районите на възникналия пожар в Пловдивско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:04 / 12.07.2024
1654
Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев пристигна днес в пловдивското село Михилци, за да се запознае на място с предприетата организация по овладяването на четири пожара в полски райони в землището на селата Песнопой и Михилци, съобщиха от МВР. Той обясни, че сигналът за възникналия огън е получен днес към 12.15 часа и незабавно са насочени пожарни екипи. 

Предвид екстремно високите температури е отправено и искане към МО за включване на два хеликоптера в гасенето. 

"Към момента ситуацията е овладяна, пожарът се разразява в гориста местност между общините Калояново и Хисар", уточни още главният секретар. 

На етапа в гасенето на място не може да бъдат изпратени пожарникари, защото условията – височинен огън, липса на пътища и инфраструктурата на електропреносната мрежа, са застрашаващи живота. 

"Няма опасност за жителите в близките населени места. Продължават гасителните действия, в които участват 80 пожарникари, над 60 доброволци, специализирана техника, служители на Държавното горско стопанство. Очакваме и съдействието на Министерството на отбраната", обобщи главният секретар на МВР. 

Той категорично заяви, че няма основание за притеснение за намираща се наблизо складова база, в която се съхраняват бутилки с въглероден диоксид, в охраната и опазването му са включени и служители от 61-ва Стрямска бригада, които оказват пълно съдействие. Предприети са всички необходими действия, за да не се допусне огънят да стигне до там, към момента багери разчистват намиращата се в близост растителност и изграждат просеки. 

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов допълни, че над склада има път, по който ще бъде разположена тежката техника с оглед недопускане разрастването на пожара. "Най-важното е, че няма жертви. Приоритетът към момента е погасяването на пожара. 

Голямото предизвикателство е вятърът, при който огънят става върхов - предпоставка да не можем да въвеждаме наши екипи", посочи още той. Действията ще продължат и в по-късните часове на денонощието, едва след потушаването на пожарите ще бъдат извършени огледи, за да се установят и причините за тяхното възникване.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
23.07.2024 Министър Калин Стоянов: Дълбок поклон и искрена благодарност
23.07.2024 Мъж: Вижте тази снимка и ще разберете защо в момента има толкова много пожари в България
18.07.2024 Калин Стоянов: Хора, които са виждали огън само от клечка кибрит, ми искат оставката
15.07.2024 Министърът на отбраната с призив от летище Граф Игнатиево
13.07.2024 Директорът на Пожарната в Пловдив: По-спокойно е, но ще продължим да гасим и утре
13.07.2024 Овладян е големият пожар над село Михилци
Още новини от Национални новини:
Нов вариант на COVID-19 се разпространява с пълна сила в Европа, ...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Икономически съветник в БСК: Почти 1 млн. души получават пари на ...
Фармацевти в протестна готовност: Не сме съгласни с идеята за без...
Може ли бабата или дядото да сменят личния лекар на внучето си?
Отново интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).