Глобяват известна верига магазини за лъжлива реклама

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
14:17 / 25.03.2010
685
Заради неспазване на обещанието си до 15 000 лв. ще бъде глобена известна международна верига магазини, чието име обаче КЗП не съобщава, обявила подарък за клиентите си, пазарували от обектите й над определена стойност. Освен тази санкция, със заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров е наложена и забрана на нелоялната практика.

Инспектори на контролния орган са извършили проверка в търговски обект на фирмата, при която са установили, че на касите са изложени цветни каталози, рекламиращи подбрани, предимно намалени стоки, продавани в магазините на веригата. В тези каталози са публикувани снимките на продуктите с техните цени, като за промоционалните стоки са обозначени и старите, и новите им цени, както и процентът на намалението. Поместена е и фотография на кутия луксозни бонбони, до която е записано, че ще бъде получена като подарък при покупка на стойност над 50 лв., като е обявена и цената на бонбоните. Най-отдолу на вътрешните страници е записано, че офертата важи за определен период и до изчерпване на количествата.

Визията на каталога е пресъздадена и в големи плакати, разположени зад касата и на витрината до входа на магазина.
В хода на проверката е регистрирано и това, че на рафтове до касата в магазина са били изложени въпросните бонбони за подарък с етикет и цена. Виждайки ги изложени на показ, клиентът не би предположил, че няма да получи обещания подарък, както е обявено в рекламата. Още повече, че в същото време в магазина са продължавали да стоят и каталогът, и големите рекламни плакати на промоцията.

Именно тази обстановка оказва влияние върху икономическото поведение на потребителя, който, подтикнат от посланието и присъствието на обещаните бонбони, може да вземе решение да извърши покупка, каквато не би реализирал в друг случай.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).