Голямо улеснение за връзката ни с електронното здравно досие – вижте кога

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:21 / 17.07.2024
1318
От 1 септември 2024 г. ще има по-лесен начин за достъп до електронното здравно досие чрез мобилното приложение еЗдраве – без необходимост от електронен подпис, а с помощта на QR код. Това става ясно от публикуваните в "Държавен вестник“ промени в наредбата на Министерството на здравеопазването в началото на юли. 

Досега достъпът до здравното е-досие бе възможен само с електронен подпис, какъвто имат малка част от българските граждани. По данни на МЗ по-малко от 10% от хората у нас разполагат с платения инструмент, което прави редица административни е-услуги трудно и слабо използваеми.   

И към момента мобилното приложение еЗдраве може да бъде изтеглено и ползвано, но за активирането му е необходимо първо да се въведе електронен подпис през компютър, с чиято помощ се генерира QR код, необходим за сдвояване на мобилното устройство със централизираната здравна система. 

С промените се предвижда човек да може да активира еЗдраве и без да има личен е-подпис. За целта трябва да посети някой от офисите на Регионалните здравни инспекции, Районните здравноосигурителни каси или "Информационно обслужване“. Там служител ще асистира с генерирането на QR кода, а потребителят единствено ще трябва да го сканира. 

Сред първоначалните предложения за промени фигурираше и възможността личните лекари да съдействат за въпросното сдвояване. От Българския лекарски съюз обаче разкритикуваха идеята с мотива, че това не е работа на медиците. 

Внедряването на опцията за QR код в мобилните устройства бе задействана в рамките на редовния кабинет. През март 2024 г. здравното министерство внесе предложението за промени, но заради критики от страна на Българския лекарски съюз, свързани със сигурността на личните данни, те бяха забавени. 

Очаква се новата система да увеличи броя на хората, които ползват електронното си здравно досие, да намали бюрокрацията, свързана с достъпа до здравна информация, и да даде на пациентите по-голям контрол върху здравните им данни.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бивш председател на НС: Бих направил коалиция и с дявола! Знаете ...
Посланикът на Израел в България: Иран трябва да бъде санкциониран...
Вие питате, ние отговаряме: Има механизъм – какво следва с издаде...
Тежка катастрофа на прохода Петрохан! Опашките са километрични
Внезапно навлизане в насрещното платно е причината за тежката кат...
Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, в която под някакв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).