© | Вече повече от месец вината Domaine Peshtera от реколта 2012 година отлежават в чисто нова изба. Тя е разположена в град Съединение на площ от 700 кв. м. и разполага с уникална за страната ни техническа база, оборудвана по последните световни стандарти във винарския сектор.
Избата започва работа още на 23 август тази година, когато приема първата реколта на Винпром Пещера от новата гроздоберна кампания. Месец по-късно, уверил се в безупречната й работа, изпълнителният директор на Винпром Пещера я представи пред свои колеги от бранша, български и международни партньори, представители на браншови организации, сред които председателя и членовете на управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара и директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Експертите в лозаро-винарския отрасъл определиха новата изба като най-напредналата в технологичен план не само в страната, но и на Балканския полуостров. Избата е разработена по запазена технология на звеното по научно-развойната дейност, каквото към момента в България има единствено Винпром Пещера. По проекта са давали ценни напътствия и външни консултанти, а архитект Едварт Христов е "облякъл всички амбиции в дизайн".
В проектирането и изграждането на избата са инвестирани над 4 400 000 лв. Компанията собственик е известна като един от най-големите и традиционно български производители, защото винаги залага и подпомага родното пред чуждестранното, с което цели развитие на местната и национална икономика. Това личи и от изпълнението на новата производствена база, където повечето внушаващи с размерите и качествата си съдове са родно производство.
Изключение правят уредите, при които България не може да постигне световно съвършенство, а именно изключително скъпата преса, която е италианска и е една от най-модерните в света. Изключение са и 6 производствени съда, които са плод на най-новото в сектора и към момента са единствени в България. По тях личи, че Винпром Пещера не прави компромиси с качеството не само в производството, но и в инвестициите си.
Винената изба е с 2 млн. литра капацитет, с който общия капацитет за производство на вината Domaine Peshtera нараства до над 14 млн. литра.
"Решението за построяването на най-модерната винарска изба на Балканите изкристализира в началото на тази година след поредното отличие, с което виното ни Domaine Peshtera прослави България на световната винена сцена. Благодарение на дългогодишните ни разработки, проучвания и работа с международни консултанти, избата ни стана факт само за половин година", сподели изпълнителният директор на Винпром Пещера Иван Папазов.
Само преди няколко седмици вината Domaine Peshtera се завърнаха от поредния престижен международен конкурс, наградени с един златен и два сребърни медала за отлични качество, аромат и вкус. За по-малко от година Domaine Peshtera прибави към визитката си наградите от най-реномираните световни дегустации и конкурси, сред които немският Mundus Vini, парижкият Vinalies Internationales, лондонските International Wine Challenge и Decanter World Wine Awards (DWWA), американските San Fancisco International Wine Competition и Finger Lakes International Wine Competition и ред други. |