Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хаос със застраховките "Професионална отговорност" за лекари
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 24.06.2013Коментари (1)744
© Varna24.bg
Хаос цари със застраховките "Професионална отговорност" за лекари заради пропуски в нормативната база. Тези полици гарантират, че при грешка на медиците съответното застрахователно дружество ще плати обезщетението, ако пострадалият потърси правата си в съда или се стигне до извънсъдебно споразумение.

"По закон болниците задължително трябва да сключват такива полици за лекарите, които работят в тях. По регионите в страната Българският лекарски съюз също поема инициатива да застрахова членовете си. Освен това някои медици индивидуално решават да сключат такава полица", разказа Ралица Табакова, директор на дирекция "Отговорности" в "Булстрад". Така често един лекар има по 3 застраховки в различни дружества.

В същото време нямало единна база данни, в която да може да се провери какви точно полици са сключили медиците.

Това създава проблеми, когато съдът е определил обезщетения на лица, пострадали от лекарски грешки.

"При застрахователно събитие има определен принос на дружествата, свързан с изплащането на щетите в случаите, в които има повече от една застраховка. Според това какви лимити на отговорност има по съответните полици се прилага специална формула за разпределяне на щетите между отделните компании", обясни Табакова.

Така често не било ясно кое дружество каква част от обезщетението трябва да покрие. Проблемите не се задълбочавали единствено заради факта, че в България все още няма много предявени претенции по застраховките "Професионална отговорност" за лекари.

Друг проблем е, че няма сериозен контрол по отношение на тези полици, обясниха от застрахователния бранш. По закон такива застраховки са задължителни за лекари, стоматолози, медицински сестри, адвокати, нотариуси, строители, застрахователни брокери, експерт счетоводители, архитекти, проектанти, лица, упражняващи строителен надзор и др.

Според данни на Комисията за финансов надзор (КФН) общият брой на задължителните професионални отговорности е над 60. В отделните закони обаче изискванията за тези застраховки са регламентирани доста общо и няма точно определени лимити на отговорност, посочват експерти от "Уника". За някои от застраховките "Професионална отговорност" в законите не е определен и механизмът, по който да се следи за сключените полици. В резултат няма и санкции за нарушителите.

Положителното е, че в последните години се наблюдава интерес към по-високите лимити на обезщетяване при застраховките за професионални отговорности на лекари и медицински лица, посочват от "Уника".

"В обществените поръчки вече се залагат изисквания за по-високи лимити", коментира още Табакова. По думите й лечебните заведения изисквали от застрахователните компании по-високи лимити от порядъка на 50 хил. лв. до 100 хил. лв. за събитие. При по-големите болници лимитите достигат дори до 200 хил. лв. за събитие.

Това обикновено води и до по-високи премии, които трябва да плащат застрахованите лица, припомнят експертите от бранша. Все още обаче много лекари предпочитали да сключат полици за най-ниска цена между 20 лв. и 40 лв. годишно. В крайна сметка това се отразява на обезщетенията, които биха получили хората, ако потърсят правата си в съда при евентуална лекарска грешка.

"Факт е, че все пак най-често се завеждат искове за професионални грешки при лекарите. В последните 7-8 години обаче нямаме предявени претенции за изплащане на обезщетения, които да са в големи размери. Понеже лимитите са били минимални и платените обезщетения не са били значителни", обясни още Табакова.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.06.2013 г.
+2
 
 
Лекарски пинтилък ,за сметка на пациентите.Знаят да взимат големи заплати и под масата , а се циганат за застраховките.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: